Прослава Видовдана у Њујорку

Published On: 05/07/2021

Његово Преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј началствовао је 28. јуна 2021. године, на празник Светог пророка Амоса, Светог кнеза Лазара и светих српских мученика српских – Видовдан, светом архијерејском Литургијом у грчкој православној цркви Светог Елефтерија на Менхетну, уз саслужење презвитера Милана Драговића, надлежног пароха њујоршког, и протођакона Милоша Ждралића.

– Видовдан је безвремени дан који својим позивом да живи сходно етосу Косовског боја, дира у душу сваког православног Србина. Он је и дан туге и дан радости, дан голготе и дан васкрсења српског народа, дан жртве и поноса, дан физичког пораза и моралне победе. Видовдан је извор наше способности да трагедију претворимо у тријумф, нагласио је епископ Иринеј. 

После Божанствене Литургије служен је парастос косовским јунацима од Косовског боја 1389. године до данашњег дана.

– Молимо се и помињемо оне који су своје животе дали за Крст часни и слободу златну, који су страдали за одбрану наше православне вере и наше српске отаџбине, и задобили живот вечни. Као и Свети кнез Лазар, своје привремено царство увек морамо мерити мером Христовом како бисмо наследили царство небеско. То је наш видовдански етос, рекао је епископ Иринеј.

Извор: Епархија источноамеричка

Најновије вести

Повезане вести