Прослава празника Светог Саве у Призрену

Published On: 01/02/2022

На празник Светог Саве, првог Архиепископа српског, 27. јануара 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије началствовао је светим евхаристијским сабрањем у параклису Богословије Светог Кирила и Методија у Призрену.

Саслуживали су професори у свештеном чину. Пошто је епископ Теодосије преломио славски колач, одржана је свечана академија. После химне Светом Сави, в.д. ректор Богословије епископ Теодосије је изговорио пригодну беседу честитајући славу свих Срба и празник свих православних хришћана.

-Заблагодаримо је Богу на дару што смо и ову славу прославили у Призрену, поред свих искушења и проблема са којим се цео свет суочава. Свети Сава се трудио, оставивши све овоземаљско, да задобије оно што је вечно и непролазно. Иако се подвизавао далеко од своје отаџбине, никада је није у потпуности оставио, него јој се вратио као пастир, учитељ и просветитељ, да своме народу дарује оно што је вечно. Свети Сава је чинио да се све заснива на Христовом Јеванђељу и тиме је учинио светом породицу, државу… Стога и ми у задужбини славнога Призренца Симе Игуманова, спомињемо име највећег у нашем роду. Њему певамо, њему се молимо, са молитвом Богу да и ми будемо достојна деца Светог, Саве, да ходимо путем који води у Живот Вечни, а то је пут светога Јеванђеља, истакао је епископ Теодосије.

Ученици Призренске богословије, уз помоћ професора црквеног појања јеромонаха Никите (Адамовића) и професора српског језика и књижевности др Валентине Питулић, припремили су пригодан програм. На крају академије ученицима су подељени пригодни поклони које је припремила хуманитарна организација „Радости моја” из Штутгарта.

Извор: bogoslovijaprizren.org

Најновије вести

Повезане вести