Прослава Рождества Господа Исуса Христа у Удинама и Порћији

Published On: 16/01/2022

Благоверни народ српски, носећи у својој личности дубоку везу са Пресветом Тројицом, окупио се у својој цркви како би достојно и радосно дочекао празник Господњег Рођења. Прослава је почела на Бадњи дан службама у Порћији и Удинама где су храмови били препуни верника свих узраста од најстаријих до мале деце.

Служио је надлежни парох јереј Душан Ђукановић, а стихире су појали појци Урош и Вукашин, док је народ сложно одговарао на јектеније. По окончаној служби свештеник је одржао беседу у којој је поучио присутне о значају оваплоћења Богочовека, Господа Исуса Христа, за спасење свакога човека. Следећи традицију, освештани су бадњаци који су подељени свима присутнима а топлина празника се огледала у радости најмлађих верника који су „пијукањем“ у слами нашли слатке дарове.

На сам празник Рождества служена је света Лутургија у Удинама где се присутни народ исповедио и причестио сведочећи на тај начин своју веру, наслеђену од предака, која је камен темељац и срж српске народне личности. Прочитана је посланица Патријарха српског г. Порфирија и свих архијереја Српске Православне Цркве верном народу и пренети су благослови и најсрдачнији поздрави надлежног Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести