Прослава Савиндана у Морињу

Published On: 28/01/2021

Још један сунчани Савиндан обасјао је Боку Которску. Морињ, жда и једно од најмањих мјеста у Боки Которској прославио је своју крсну и храмовну славу. Светом Литургијом у храму посвећеном првом српском Архиепископу и Просветитељу, Светом Сави Равноапостолном началствовао је парох јошички јереј Небојша Вуловић уз саслужење морињског пароха  јереја Шпира Живковића.

Током свете Литургије, вјернима се обратио отац Небојша, подсјетивши на „оне дане, када су наши упокојени славили Светог Саву“. Отац Небојша је дијете овог светог храма, који је како и сам каже прве кораке начинио за Савиндан. „Прву рецитацију, још као дијете, отпјевао сам испред ових светих двери, а данас, хвала Богу, на истим тим дверима служим свету Литургију, и Господу приносим молитве за све оне људе који су ми тада аплаудирали. Данас они сви заједно пјевају Господу „Ускликнимо с љубављу“. Нека њих Господ упокоји, а нама подари милост и спасење, али и вјеру да истрајемо на путу светог Саве.“

На крају свете Литургије, одлужен је помен свим упокојеним свештенослужитељима, ктиторима, обновитељима тог светог храма, али и породици Крила (Христифора) Милиновића, морињског добротвора, који је 1869. године свој живот дао за српство, помажући устанике на Кривошијама. Претходно је Криле Милиновић, у свом тестаменту, морињском храму завјештао кућу да у њој „ваздан буде школа. И да се дјеца у њој имају учити знању, и да се никада продати неима!“

Претходног дана, у навечерје празника, у храму је одслужено свечано вечерње богослужење, којим је началствовао свештеник Раде Лакета, парох ораховачко-перашки, уз саслужење свештеника Момчила Глоговца, пароха рисанског, Небојше Вуловића, пароха јошичког и Шпира Живковића, пароха морињског. На вечерњем богослужењу саслуживао је и ђакон Драгомир Видаковић.

На крају вечерњег богослужења, малишани су изрецитовали пјесме у славу Светитеља Саве и њима су уручени поклони. Посебна радост овој малој парохији била је и вијест да је Анђела Вуловић, ћерка оца Небојше, становник Мориња, иначе ученица 8. разреда  ОШ „Вељко Дробњаковић“ у Рисну,  ове године освојила прву награду са посебним похвалама на конкурсу на тему „Чујем светосавска звона“.

Јовица Вукасовић, вјероучитељ

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести