Прослава Светога Саве у Диселдорфу

Published On: 31/01/2022

У суботу, 29. јануара 2022. године у просторијама Епархијског центра прослављена је слава Саборног храма у Диселдорфу. Прослава је почела светом архијерејском Литургијом коју су служили Преосвећени Епископ диселдорфски и немачки г. Григорије, Преосвећени Епископ хумски г. Јован, протојереј-ставрофор Данило Радмиловић, јереј Александар Секулић и ђакон Александар Дебељак. 

-Данас славимо Светога Саву, првог српског Архиепископа, који је најзаслужнији што ми постојимо као православни хришћански народ. На крају светога Јеванђеља чули смо да је речено нешто што је Свети Сава добро знао, а то је да ће на крају бити једно стадо и један пастир и да ће сваки добар пастир приводити људе не себи него Великом и Једином Пастиру Добром, Господу Исусу Христу. Сваки добар пастир зна, као што је знао Свети Сава, да је Једини Свети Христос Господ и да ће Он бити Пастир и Архијереј Царства Небеског. Загледаност у будуће Царство Небеско јесте она мјера која одређује дубину и ширину нашег хришћанског постојања. Дај Боже, да се од Светога Саве научимо да гледамо тако далеко. Без обзира на толике године које су прошле ми видимо како Свети Сава и даље живи, док са друге стране можемо да видимо како ми, усљед наше заслијепљености понекад и не живимо. Да нам Господ кроз Светога Саву дарује живот и да нам дарује да се загледамо тамо гдје пребива један Свет Господ Исус Христос, у Царство Његово, беседио је владика Григорије.

По завршетку богослужења у сали Епархијског центра Епископ Григорије осветио је славска знамења која су припремили домаћини славе Иван и Александра Ђорђевић.  Након певања Светосавске химне слово у част великом светитељу одржао је старешина храма Епископ хумски г. Јован:  

-Све духовне и културне вредности које живимо изаткане су од непребројивих,  најразноврснијих нити које су повезане са свим људима и народима света. Сви заједно у међусобној љубави изображавамо лик Богочовека Христа као најуниверзалнијег човека који нас ослобађа за непролазну љубав. Онај који љуби друге људе  освештава и овековечује и сва средства и начине којима остварује односе са другим људима. И што је нека личност освештана божанском љубављу свестранија, то су аспекти комуникације који се кроз ту личност освештавају свеобухватнији. Најсвеобухватније свете личности су парадигма христоликости  и залог освештања мањих или већих друштвених заједница. Такве личности су као актуелизација светотајинства Христовог у одређеном народу односно на одређеном језику најпотпунији и најуниверзалнији израз колективног идентитета односно колективне културе и духовности. Најсвеобухватнија и најохристовљенија личност у нашем народу је свети Сава, први Архиепископ и просветитељ Срба. Наше сабирање данас на овом светом месту, у храму посвећеном Светом Сави и у светосавском дому је сведочанство христочежњиве љубави светога Саве који нас вековима приводи Христу који освештава све аутентичне изразе наше културе. Светосавска љубав данас не би имала свој израз на овом месту да се сви ви који сте се данас сабрали у светом храму и у овом нашем светосавском дому нисте одазвали на ову гозбу свештене љубави која је свој израз нашла у вашем труду и залагању као и у труду и залагању многих који данас из различитих разлога нису са нама,.

Културно-уметнички програм употпуниле су бројне рецитације малишана као и сплет игара КУД Моравац из Диселдорфа који већ више од једне деценије воде уметнички кореографи Павле и Сандра Аничић. 

Извор: Епархија диселдорфска и немачка

Најновије вести

Повезане вести