Прослава Светог Петра Коришког у Црној Реци

Published On: 22/06/2021

У манастиру Црној Реци свечано је обележена слава – празник Светог Петара Коришког, чије се чудотворне мошти налазе у том манастиру. Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин са свештенством, монаштвом и молитвеним учешћем великог броја верника из свих српских крајева.

Славски колач поводом прославе заштитника свете обитељи са владиком Јустином је преломио игуман црноречки протосинђел Андреј.

Свој монашки живот у светој обитељи манастира Црна Река пре више од тридесет година отпочео је и Епископ жички г. Јустин. Управо ту је примио монашки постриг давне 1983. године од тадашњег Епископа рашко-призренског г. Павла (потоњег Патријарха српског), а већ 1991. године постао и игуман тог манастира. Епископ рашко-призренски г. Теодосије је такође потекао из те манастирске обитељи и био сабрат епископа Јустина.

Игуман Андреј, заједно са братијом, припремио је свечани ручак за све госте, а прославу су увеличали и свршени призренски богословци који су дошли из Београда и Солуна да заједно са својим разредним старешином, игуманом Андрејем, прославе преподобног Петра Коришког.

Као пустињски житељ и у телу Анђео и чудотворац, показао си се богоносни оче наш Петре. Постом, бдењем и молитвама, небеске дарове си примио, исцељујући болести оних који ти са вером долазе. Слава Ономе који ти је дао снагу, који те је прославио и који кроз тебе дарује свима исцељење.

Извор: Епархија рашко-призренска

Најновије вести

Повезане вести