Прослава Светог Саве на Новом Зеланду

Published On: 08/02/2021

Овогодишња прослава Светог Саве у земљи под сазвежђем Јужног Крста одвијала, се братским договором свештенослужитеља српске Митрополије са Новог Зеланда, у две етапе. Прво је своју храмовну славу у недељу, 24. јануара 2021. године, прославила Светосавска парохија из Велингтона.

У реновираном и свеже иконописаном храму у насељу Ајланд Беј Божанственом Литургијом началствовао је јереј Сава Антић, парох окландски, уз саслуживање ђакона Владимира Филиповића, администратора мисионарске парохије у Крајстчерчу на Јужном Острву Новог Зеланда.

Љубав према Светом Сави побудила је многе да се окупе пред најудаљенијим Светосавским престолом од отаџбине, првенствено браћу и сестре из Окланда и Хамилтона који су у великом броју дошли у престони град Новог Зеланда том приликом. Домаћин славе била је породица Маливук, а четвртина колача предата је породици Жикић који ће бити домаћини следеће године.

Након свете Литургије организован је SaintSava Fest као прилика да се шира заједница упозна са православном вером, културом и традицијом српског светосавског народа и прилика да се прикупе додатна средства за обнову, поправку и улепшавање храма која је у току. 

Следећег викенда, у недељу, 31. јануара 2021. године, у најмногољуднијем граду Новог Зеланда уприличена је прослава Светог Саве Српског. Свету Литургију служили су парох велингтонски јереј Предраг Грубачки и парох окландски јереј Сава Антић.

Након службе преломљен је сласки колач који је припремила пододица Манев као домаћин, а за следећу годину та част је припала породици Бојовић. У препуном храму Светога краља Милутина у Окланду након молебана за почетак нове школске године дечица су приредила програм рецитујући песмице посвећене Светом Сави и отаџбини дирајући у срца све присутне. Дружење и весеље се наставило се у оближњем парку где је организована заједничка трпеза љубави уз незаобилазну традиционалну музику и весеље.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Најновије вести

Повезане вести