Прослава Светог Саве у Лос Анђелесу

Published On: 07/02/2021

У светосавској парохији лосанђелеској, створеној апостолским трудовима Светог Севастијана Дабовића давне 1909. године, овогодишња прослава храмовне славе и онога који вековима учи и инспирише Србе широм васељене како да остану на “путу који води у Живот” (као што и певамо у његовом тропару), Светог Саве Српског и Свеправославног, била је потпуно другачија него у претходним годинама услед светске пандемије и локалних прописа.

Но, ипак, Свети Сава је, као истински “Homo Universalis”, или можемо са правом рећи и “свечовек” (како je Свети ава Јустин називао Достојевског), пројавио изнова ту своју васељенску димензију, када је у храму посвећеном њему у Сан Габријелу крај Лос Анђелеса сабрао у красоти, благољепију и љубави (Пс.132:1) упркос пандемији, браћу и сестре различитих националности. Ова његова универзалност последица је, свакако, његовог целоживотног уподобљавања Богочовеку Христу, отварања себе за Духа Светога, радосном потчињавању вољи Његовој као и смиреном и пожртвованом служењу Цркви Божјој.

Литургијским Сабрањем председавао је Владика западноамерички Максим, уз саслуживање свештеника Јована Катанића,  епархијског ђакона Владана Радовановића, ипођакона Јована Мишковића и локалног свештеника Предрага Бојовића.

Након свете Евхаристије, кaо Иконe Царства “будућих добара”, али и његовог живог оприсутњења “овде и сада”, у којој је већина присутних узела и учешћа кроз примање Христових Животворних Тајни, владика Максим је благословио славски колач и жито, преломивши га са овогодишњим кумовима Сашом и Вуком Јовић. За наредну годину велике части се удостојила и прихватила породица Мишковић, те је Дејан Мишковић и примио део колача од овогодишњих кумова.

“Појте му Срби песму и утројте” су стихови чији је ехо потпуно испунио прелепи храм, будући да су, на крају Литургије, сви присутни предвођени владиком Максимом, једногласно и једносрдачно отпевали светосавске химну!

Снимак Свете архијерејске литургије у недељу 31. јануара:
https://fb.watch/3rYixj3RiP/

Беседа о. Предрага на Светог Саву 2021:
https://youtu.be/unf0hGCzU9M

Транскрипт беседе о. Предрага на Савиндан 2021.

У име Оца и Сина и Светога Духа – Амин! Такав на, првосвештеник требаше, такав нам првосвештеник подобаше, као што чусмо у речима Светог апостола Павла, које је мој брат у Христу отац Јован, прочитао, читајући поруку свим хришћанима од првога века до данашњег дана, упућујући и подсећајући нас на долазак Првосвештеника Христа и на Његову Царску и Првосвештеничку службу и на Његово искупитељско дело.

Ове речи, потпуно са правом, такође од првога века па до данашњег дана, можемо применити и за оне првосвештенике, народне прваке, Христолике – Христоимените, који су се уподобили Господу Богу и икони Његовој, у себи васпоставили – подигли лик Божји и тако светлели народу. А ко други заслужује овакве речи и овакве похвале него Свети отац наш Сава, први Архиепископ и просветитељ рода српскога, отац наше нације, онај кога славимо, којим се дичимо, на кога се угледамо, онај који је родио и препородио свој род, наш род, род православни, који је просвећивао и до данашњег дана то непрестано чини, кроз Цркву Божју, Цркву Православну, Цркву Светосавску, Цркву која у њега гледа као у путовођу који води у Живот Вечни, као што му и певамо у тропару, једним гласом, једним срцем, једним умом и вером којом нас је родио и приправио, упутио и оснажио да ходимо ка Животу Вечном.

Људи су врло лаки када дође време да се упућују комплименти, и врло често не воде рачуна коме и какве комплименте упућују. Тако да, када дође тренутак, као што је данас када славимо Светога оца нашега Саву и када требамо да изговоримо лепе речи, те речи звуче профано, једноставно, и просто нам је тешко док их изговоримо знајући да су многи недостојни били пријемници таквих похвала и речи које хвале њихова дела у овоме свету. А Свети Сава је био све само не обичан! Свети Сава је, као што рекосмо, родио и препородио Србе! Од Светог Саве се учимо не само правој вери, како нам она његова дивна беседа, коју је записао Доментијан, у Жичи, коју имамо овде на зиду наше цркве, као подсетник, насликану, где он каже ово вас најпре браћо и чада молим, да се држимо праве вере Његове написану на свитку овде, а изговорену на чувеном Сабору у Жичи – Беседа о правој вери. Али нас Свети Сава није само учио правој вери, и ја бих се усудио сада рећи да, напротив ономе што историчари говоре да је Свети Сава створио народну Цркву, ја бих нешто друго рекао, не да је Свети Сава само створио народну Цркву, Свети Сава је створио црквен народ! Свети Сава нас је препородио и облагодатио Духом Светим, а не стварао само етничку Цркву, већ црквен народ, народ који је уцрквљен, народ који у Цркви живи, за Цркву дише, са Црквом Божјом и науком Божјом ходи кроз овај живот и тако се упућује ка Животу Вечном!

Али Свети Сава нас је учио и братољубљу, и богољубљу, и дипломатији, и просвети, будући да је он најпре самога себе просветио светлошћу незалазном и непролазном коју је задобио од Господа Бога! Зато и Свети ава Јустин благовести да не може бити праве-истинске просвете без светости. Онај који светли он просвећује! Ову “просвету” без светости је измислила, а ми Срби нажалост кренули за тим, обезбожена Европа у свом хуманистичком идолопоклоништву.

Свети Сава нас је другачије учио! Свети Сава нас је учио правом хуманизму, а то је теохуманизам, а то је богочовекољубље! А то значи да у људима гледамо и видимо Бога, и да љубимо људе јер су иконе Божје. А не да протерујемо Бога из домова, школа и срдаца! Дакле, Свети Сава нас учи и томе, правој-истинској просвети.

Данас говоримо и како је Свети Сава неко на кога деца треба да се угледају, а ја бих се опет усудио рећи да је Свети Сава, још више, неко на кога родитељи треба  да се угледају. Рећи ћете ми како је то могуће? Он је монах био, те стога родитељ није био. Није истина! Био је родитељ, и те како! И опет тропар нам његов поручује да нас је родио и препородио! Родитељи, ако желе бити истински-прави родитељи, морају бити као Свети Сава! То значи да морају децу да уче тим вредностима, којима је Свети Сава учио његову децу, а то је цео српски род, и којима нас и даље учи! Приђите чада, послушајте мене, страху Господњем научићу вас!

На крају, говорећи о дипломатији, често људи знају да кажу да је Србија изнад истока и запада, будући да смо вољом Божјом посађени на овој ветрометини Балкана, између истока и запада, па многи знају да кажу како је Србија изнад истока и запада. Опет бих се усудио рећи да ни то није тачно. Србија је нешто друго! Србија је исток на западу и запад на истоку! Србија је спона. Није се уздигла изнад већ је неко ко спаја исток и запад. Али смо кренули за вером источном, иако нас је вукао метежни запад и до данашњег дана нас вуче, и жели да нас привуче себи, али нас је Свети Сава занавек засадио у и усмерио ка вери истока, вери којом се дичимо, вери коју чувамо и вери коју морамо и сачувати, и за коју ћемо дати одговор пред самим Светим Савом и пред судом Христа Господа Бога нашега!

Зато, срећна слава браћо и сестре, срећна слава свима, срећна слава – Свети Сава! Нека би Свети Сава био путовођа свакога од нас појединачно, али и свих нас скупа, заједно! И као породице, и као парохије, и као наше светосавске Цркве која пропућује тај пут ка Животу Вечном, која је тиха лука, која је та Барка која нас једино може одвести ка правом и истинском циљу. Нека је срећна слава народу нашим, школама нашим, болницама, свим просветним установама, свим домовима нашим и свим Србима који у Светом Сави управо препознају путовођу који води у Живот Вечни! Нека је срећно и благословено! Амин – Боже дај и Свети оче наш Саво!

Извор: Епархија западноамеричка

Најновије вести

Повезане вести