Прослава Светог Саве у манастиру Новом Келенићу код Канбере

Published On: 26/01/2021

У манастиру Светог Саве – Новом Каленићу код Канбере свечано је прослављена манастирска слава –  Свети Сава, први Архиепископ и Просветитељ српски.

Прослава је започела 23. јануара 2021. године светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ г. Силуан, уз саслуживање протојереја-ставрофора Јакова Јовића, протојереја Драгана Сарачевића, протонамесника Александра Ивановића и ђакона Милоша.  

Повезане вести:

Почиње рад прве Српске школе у АустралијиЗавршни радови пред отварање Колеџа Светог Саве

Након заамвоне молитве уследила је свечана славска литија и ломљење славског колача домаћина славе Радосава, Растка и Драгане Радовановић, Славу за наредну годину преузели су Предраг и Мира Станковић из Кабрамате. 

-Данас прослављамо апостола нашег народа српског који је пронео огањ православне вере међу родом нашим, а тај пламен светосавске православне вере ми смо са собом донели на овај континент. Зато радујемо се у Господу што нам је Бог подарио великог апостола и посленика, што нам је подарио таквог Архиепископа да нас сабере и да нас сабира непрестано, сву Србадију широм света. Када прослављамо Светог Саву, ми прослављамо нашу личну карту. Какав треба да буде Србин лако можемо да препознамо само ако погледамо икону Светога Саве. Он је узор правог Србина и правог родољубља. Ми у овој светињи имамо његов храм који је сам икона пута којим треба да идемо, пута који води у живот, беседио је владика Силуан.

Имајући у виду љубав, жртву, труд и рад прегаоца који су у последњим акцијама обнове манастира својим залагањем дали пример делатне љубави према својој Цркви, Епископ их је на одликовао архијерејским граматама и захвалницама. Старатељ манастира и организатор фестивала, протојереј-ставрофор Ђуро Ђурђевић, захвалио је свима који су дошли да молитвено прославе манастирску славу и упознао присутне са завршеним и будућим радовима на обнови манастира.

У недељу, 24. јануара 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ г. Силуан је служио свету архијерејску Литургију уз саслуживање протојереја-ставрофора Јакова Јовића и ђакона Милоша.  

-У данашњем Јеванђељу смо чули да је Христос дошао као светлост која треба да обасја оне који седе у тами. Дакле, Христов долазак је била светлост која је обасјала народ у тами, а исто тако и јављање пута на земљи којима треба да идемо да наследимо живот вечни. Тако је и у нашем роду, доласком Светог Саве, који нас је окупио све око Господа Христа и сабрао у једно јединствено стадо Божје и својом мисијом и улогом у нашем народу обасјао путеве и указао на јединствен пут који води у живот, а то је пут Господа Христа, беседио је владика Силуан.

Свечани ручком завршена је дводневна прослава манастирске славе. Епископ је захвалио свима који су дошли да увеличају славље у тешким околностима и изразио жељу за скорим окупљањем заблагодаривши свима који посећују и помажу светосавску светињу.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Најновије вести

Повезане вести