Прослава Томиндана у Јоханесбургу

Published On: 08/11/2021

Црквено-школска општина „Свети Сава“ при храму Светог апостола Томе у Јоханесбургу прославила је своју храмовну славу Томиндан у недељу, 17. октобра 2021. године. Својим присуством прославу су увеличали Архиепископ Јоханесбурга и Преторије г. Дамаскина, амбасадори Белорусије и Србије г. Александар Сидорук и г. Горан Вујичић.

Свечаност је почела дочеком архиепископа Дамаскина од стране свештеника Марка Манитеа из племена Тцвана и старешине храма Светог апостола Томе Исајла Марковића и верног народа. Свечану Литургију су служили свештеници Марко и Исајло уз појање Црквеног хора Свети Тома. Чтецирали су Игор Макитан и Василије Колак као и синови српског амбасадора Лука и Петар Вујичић. 

Колико велики утицај на народ у Републици Српској имају часови веронауке најбоље се може видети на примеру Игора Макитана и Василија Колака који су недавно дошли у Јужну Африку да граде своје фудбалске каријере у тиму из прве лиге. Они су након доласка одмах постали веома активни чланови литургијске заједнице.

Након свете Литургије уследила је литија око цркве уз читање светог Јеванђеља и појање хора и верног народа. У току литије икону храмовне славе Светог апостола Томе носио је амбасадор Вујичић, а кивот са светињама, међу којим су и честице моштију Светих мученика јасеновачких, Светих мученика и пребиловачких и Светог владике Николаја Велимировића, део одежде Светог Василија Острошког, јастук Светог Зосиме Туманског, носио је амбасадор Сидорук. Уследио је програм који су у храму извела деца из недељне школе са вероучитељицом Сенком Марковић.

Преломљен је славски колач кумова славе, господе Мирка Агића, Драшка Врањеша и Срђана Цвијетића, који су са својим супругама Снјежаном, Драганом, Драгицом и децом спремили веома богату празничну трпезу.

Програм у сали су извела деца из суботње школе српког језика са својом учитељицом Виолетом Мариновић Павловић. Нарочито је био запажен програм Црвене фолклорне групе Свети Сава – Интернационални ансамбал Балкан под управом кореографа Зорана Лагатора. Након програма старешина храма Исајло Марковић је, у име Црквено-школске општине „Свети Сава“ у Јоханесбургу, поделио више од 70 захвалница за несебичан рад и труд на унапређењу светог православља и српства у Јужној Африци. Захвалнице су, између осталих, додељене и архиепископу Дамскину, свештеницима Марку Манитеу, амбасадорима Сидоруку и Вујичићу, г. Јосифу Менечију (православном Либанцу, парохијанину и једном од лидера Афричког националног конгреса који је основао Нелсон Мендела), породицама Агић, Врањеш, Цвијетић, г. Џорџу Четини (његова кућа и српска црква су пре 43 године биле једине грађевине у делу Јоханесбурга познатом као Санингхил који данас важи за један од најелитнијих делова), Колу српских сестара „Косовка девојка“, Одељењима српске школе „Свети Сава“ који часове одржавају суботом и недељом, Црквеној фолклорној групи „Свети Сава“ – Интернационални ансамбал „Балкан“, СКУД-у „Африка“, хору „Свети Тома“, ктиторским породицама и уваженим личностима из парохије. 

Велики значај за окупљање српског народа и рад и труд на унапређењу православља и српства имају и Срби из Кејптауна, који су такође награђени захвалницама. Иако у малом броју они су успели да оснују три удружења у провинцији Западног Кејпа и то Коло српских сестара „Света Петка“, Српску школу „Свети Сава“ и Удружење Срба „Свети Василије Острошки“. Њихов труд и рад су за пример свима у свету да где год живи српски народ треба бити и српских удружења, школа, парохија. Удружења из Кејптауна су саставни део Црквено-школске општине „Свети Сава“ из Јоханесбурга, док се молитвама Свете Петке и Светог Василија Острошког не стекну услови да се оснује нова парохија у Јужној Африци, а четврта на афричком континенту заједно са Сејшелима и Боцваном. 

Треба поменути и породицу Драгане и Љиљане Резнеровић, једине српске породице у Дурбану, провинција Квазу Зулу Натал. Њихов стан са иконама јесте мала светосавска оаза у том делу Јужне Африке. Свештеник Исајло Марковић се труди да их бар два пута годишње посети и благослови њихов дом. Они су такође добитници захвалнице за труд и очување православља и српства у Јужној Африци.

Прослави је учествовало преко 150 људи. Организатори сабрања захваљују Министарству спољних послова Републике Србије и Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, који су 2021. године доделили удружењима при Црквено-школској општини „Свети Сава“ средстава за реализацији пројеката, као и Народној библиотеци Републике Србије која редовно обогаћује црквену библиотеку са књигама на српском језику. 

Црквени одбор ЦШО „Свети Сава“, Јоханесбург, Јужна Африка

Најновије вести

Повезане вести