Прослава Успења Пресвете Богородице у Грачаници

Published On: 31/08/2022

Празник Успење Пресвете Богородице – Велика Госпојина свечано је прослављена широм Епархије рашко-призренске.

Велики празник је храмовна слава манастира Грачанице, Девича, Соколице и Успенског манастира у Ђаковици, храма Богородице Љевишке у Призрену и сада порушене Богородичине цркве у Мушутишту код Суве Реке и других многобројних светиња.

Централна прослава празника одржана је у манастиру Грачаници где је, уз учешће великог броја верника, свету Литургију служио Епископ рашко-призренски г. Теодосије. Саслуживали су архијерејски намесник митровички протојереј Ђорђе Стевановић, јереји Дарко Маринковић и Јован Цветковић, као и ђакон Братислав Богдановић.  Појале су грачаничке монахиње, заједно са игуманијом схи-монахињом Теодором. Литургији су присуствовали и представнци локалних самоуправа.

-Празник Успење Пресвете Богородице заузима место међу Богородичиним празницима као што Васкрс заузима међу Господњим празницима. Богородица је заштитница свих људи, брза помоћница, која је увек присутна у нашем животу, када год јој се помолимо. Ми данас вапимо Пресветој Богородици да нас заштити јер је Она моћна и силна и страшна непријатељима нашим, али је потребно имати веру и потребно је у смирењу себе и свој живот и све оно са чиме се суочавамо у овом животу препустити Богу, беседио је владика Теодосије.

Извор: Епархија рашко-призренска

Најновије вести