Прослављена стогодишњица насељавања Растине

Published On: 15/11/2021

Сећајући се потписивања примирја и окончања Првог светског рата становници Растине су 11. новембра 2021. године прославили сто година од насељавања места. Насељавање око 150 добровољачких породица из Лике, Кордуна, Далмације, Херцеговине и централне Србије у Растину, трајало је у периоду од завршетка Првог светског рата, па све до 1926. године.

Највеће искушење житељи Растине су доживели 1941. године, када је скоро целокупно становништво села интернирано у логор Шарвар у Мађарској. Ову интернацију је избегло само 58 од 945 становника. У спомен на ова два догађаја, у селу су подигнута два  споменика, солунским добровољцима и оснивачима села, као и споменик  шарварским логорашима и страдалим у Другом светском рату. У току Другог светског рата страдало је 135 становника Растине, већином у логору у Шарвару. Оба споменика су за овај јубилеј детаљно обновљена, средствима Завода за заштиту споменика културе.

Испред споменика солунским добровољцима и страдалим у Другом светском рату, парастос су служили протопрезвитер Славољуб Лугоњић, парох станишићки, и презвитер Мирко Божић, надлежни парох. Професор Душан Лукић је у свом реферату изнео кратак историјат Растине, после чега је представљена изложба о Првом светском рату, као и фотографије и документација о интернирању Растинаца и добровољачких породица из других места у Бачкој, у логор Шарвар. Ученици Основне школе „Лаза Костићˮ у Растини и чланови културно-уметничког друштва из Чонопље су за ову прилику извели пригодан програм.

Извор: Епархија бачка

Најновије вести

Повезане вести