Прота Мирчета Шљиванчанин: Свети Сава – најљепше српско дијете

Published On: 28/01/2022

На дан када Српска Православна Црква прославља Светог оца Саву Српског, свога просветитеља и утемељивача, творца њене аутокефалности, служена је света Литургија у подгоричком храму Светог Ђорђа.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је старешина тог древног храма, протојереј Мирчета Шљиванчанин, уз саслужење протојереја-ставрофора Гојка Перовића, архијерејског намесника подгоричко-колашинског, протојереја-ставрофора Милете Кљајевића, протојереја-ставрофора Драгана Станишића, протојереја Јована Радовића и ђакона Луке Павићевића.

Благолепију богослужења допринео је хор Свети Сава, под диригентском палицом теолога и хоровође Снежане Поповић, који је тог дана прославио своју славу. Након читања јеванђелског зачала словом поуке сабранима се обратио началствујући свештенослужитељ, прота Шљиванчанин:

-Имали смо прилике да чујемо реч о добром пастиру, који је заправо Господ наш Исус Христос, који је дошао, да живот имају сви они који у Њега верују и за Њим иду и да Га имају у изобиљу. Добри пастир је позвао све људе и све народе света да иду за Њим. А из тих народа који су се одазвали на тај позив, рађали су се пастири који су најсличнији бивали Христу; који су се на Христа угледали и који су цели свој живот на Христу заснивали и Христолика дела чинили. Сабрали само се данас да прославимо једног таквог пастира из рода нашега, српскога, чији је отац рођен овде у нашем граду, близу овога храма који памти рођење његовог оца. Славимо Светога оца нашега Саву, првога Архиепископа и п росветитеља српскога који је од дјетињства, од малих ногу чуо глас доброга пастира и одазвао се на Њега и кренуо за Њим и није се зауставио док се није успокојио у Царству Љубави – тог доброг пастира. Идући на том путу, он је пре свега прво себе добро утврдио у Истини доброг пастира Христа; учио је, трудио се, молио се и подвизавао, све давши како би Њега задобио. А онда када се утврдио у вери у Христа, када је стекао јеванђелски ум и јеванђелски разум, јеванђелски етос, просијавши прво на Светој Гори својим врлинама и својим знањима и када се вратио своме народу, нама, нашим Праоцима, утврђивао их је у тој Истини да је Христос Спаситељ, да је Христос Онај који нам дарује живот, смисао и спасење; и да живот мимо Христа и без Христа није истински живот, истакао је протојереј Мирчета Шљиванчанин.

-Када је човек даровит, какав је Свети Сава био, када посвети свој живот Христу, онда велика дела може чинити. Зато је наш Свети Сава Просветитељ. Просветио нас је вером у Христа, истинском свјетлошћу Божанском а онда нас је учио и свему другоме што је добро и што је благословено; учио нас је просвјети, учио нас је и науци, учио нас и законодавству и дипломатији; био је отворен човјек за све људе зато што је себе утврдио у истини. Само онај који није у Истини боји се других људи; а онај који је попут Светог Саве себе добро утврдио у Истини отворен је за друге људе и за друге народе, првенствено утврђујући свој народ, али показујући и љубав и према свима другима. Зато је учинио тако велика дјела, и зато га памти свако српско срце и зато је он свијетли примјер пред свим земаљским народима и зато му пјевамо и зато му се радујемо и зато га наша дјеца славе, јер је он најљепше српско дијете.

-Шта нам у данашње вријеме поручује Свети Сава? Поручује нам да треба да се држимо вере у Христа, да се држимо Истине Божје, Цркве наше Светосавске коју је он основао и утврдио, а утврдио ју је тако, не да би је одвојио од других људи од других народа, него да би је утврдио у јединству у Христу и са другим Црквама православним – показавши зрелост нашег народа. Свети Сава нас данас учи да се држимо истинске културе и просвете, да истински држимо јединство у Христу, да без тог јединства и заједништва у Христу, немамо напретка, немамо истинског живљења; да браћа морају да се мире, иако се посвађају, да један другоме опраштају, мирећи се; сећајући се како је Свети Сава помирио своју браћу, Вукана и Стефана, када се вратио са Свете Горе Атонске. То је био, између осталога, један од Савових великих дјела, да помири браћу, јер без јединства и без помирења нема напретка ни у породици, ни у народу, ни у свијету; али да би било јединство, пре свега, оно мора да буде утврђено у Истини. Свети Сава је пример тога, пример истините вере, истинитог живота по вери и у љубави према своме народу, али и у љубави према сваком човеку с којим се сретао – сведочећи Христа и веру православну – зато нека нам Свети Сава буде пример, јер бољега примера немамо, поручио је протојереј Мирчета Шљиванчанин.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести