Протонамесник Светомир Миличић: Савиндан

Published On: 28/01/2021

Свети Сава – школска слава, гласи народна узречица. Ваистину је тако, јер Свети Сава је не само светитељ, већ и просветитељ српскога народа. Његовом заслугом Срби јесу народ Божји, народ који носи Христа у себи, захваљујући њему имамо своје писмо, своју културу, своје обичаје, своју светлу историју и све што води Богу и истини Божјој.

Наш народ је имао многе великане: имао је цареве и краљеве, војсковође и политичаре, имао је дипломате и државнике, научнике и проналазаче. Али од свих тих великана, Св. Сава заузима прво место, јер је он истовремено и учитељ и просветитељ, молитвеник и миротворац, саветник и дипломата, књижевник и црквени организатор. Својим савршеним животом он је постао оличење свега оног што је добро и племенито у нашем народу. Он је освештао себе, испунио је Еванђеље Христово, испунио је једну дивну мисао великог светитеља Божјег Григорија Богослова који вели: -Треба прво себе освештати па онда друге учити светости, треба прво себе очистити па онда друге учити чистоти, треба прво себе приближити Богу, па онда друге приводити Богу. То је урадио Растко и преобразио себе у Светога Саву.

Највеће дело Светог Саве јесте добијање самосталности Српске Православне Цркве 1219. године. Он је постао први српски Архиепископ, творац и организатор самосталне Српске Православне Цркве.

Врло је важно и данас за наше ђаке, студенте, у овом секуларизованом друштву у којем живимо, да поред сртучне спреме, науче и основе наше вере, трудећи се да живе по Еванђељу, да имају чврсту и непоколебљиву веру у Бога, да чувају све оно што нам је Св. Сава у аманет оставио, другим речима да буду ЉУДИ у пуном смислу те речи са надом у помоћ Божију по речима апостола Павла: Све могу у Христу, који ми моћ даје.

Сигурно је да Бог није дао свакоме да чини дела која су чинили апостол Павле или Св. Сава. Али чинимо оно што нам је Бог дао по мери вере и духовне моћи наше, па ћемо опет учинити много и пред Богом биће велико. Имајмо увек на уму да Свети Сава Србе воли и за њих се Богу моли.

Извор: Епархија будимска

Најновије вести

Повезане вести