Протојереј Зоран Остојић: Срби на светосавском путу

Published On: 28/01/2021

Шта сам могао написати, а да већ није написано, и шта вам ја могу рећи вечерас а да то већ није речено?! Само то да ступам за овом говорницом устрептана срца и узбуђене душе пред величином задатка који ми предстоји, јер знам да свака реч о Светом Сави подразумева одговорност за изречено, одговорност према аудиторијуму, одговорност према прошлости, садашњости и будућности, одговорност пред Светим Савом.

Када би ма ко од нас застао на улици неког града или путељку неког села заустављао пролазнике и питао их одакле долазе  и камо иду сваки паметан човек казао би нам да зна одакле долази и куда иде. Ако би којим случајем неко од њих казао да не зна одакле долази и куда иде, таквог бисмо сви одреда, са пуним правом, прогласили у најмању руку малоумним или блаже речено од умора изгубљеним.

Ми Срби на такво питање имамо одговор, знамо одакле долазимо и куда идемо, знамо јер имамо путоказ, имамо путеводитеља, имамо онога који нас је све овде сабрао, имамо Светог Саву.

Док сам предавао веронауку у нашој школи, једном приликом упитао ме је један ученик: Како то да Свети Сава није више писао? Упитао сам га: Да ли  мислиш да није било хартије? Oдговорио са му: Било је и то боље него данас, не хартије него коже. Упитао сам га: Мислиш ли да није било мастила? Било је мастила и то бољег него данас. Отиђимо у Хиландар и видећемо рукописе из тог периода који су мање бледи него прошломесечне новине. Одоговорио сам му да је Свети Сава писао али мало. Мало је писао мастилом, али је он писао и на друге начине, на начин апостола Христових. Апостол Павле пише Коринћанима: Ви сте наша посланица … кроз ваше служење написано не мастилом него Духом Бога Живота (2Кор.3.2-3). Овим начином и наш Свети Сава написао много књига.

Колико честитих Срба, толико Савиних књига. Сва деца која су данас рецитовала песмице о Светом Сави или отпојали химну или пак тропар јесу најновије књиге Светог оца нашег Саве. Ево и ми овог момента исписујемо још једну страницу Савине књиге. Чули смо више пута од сада, а и вечерас ћемо отпојати његов тропар „Пути воводјашчаго в жизањ“, пут који води у живот. Управо је то Свети Сава пут који води у живот, и то живот вечни, пут у Царство Небеско, што је и намена и место сваког човека.

Сава је код нас Срба и мушко и женско име. Хебрејског је порекла, настало од речи SABA што значи преображен, праведан. Сложићете се самном наш Свети Сава је у потпуности оправдао своје име. Али пре Саве био је Растко. Стаrо српско име Растислав или скарћено Растко – онај који расте или узраста у слави. Растко Немањић оправдао је и ово име узрастајући из славе жупанског сина и хумског кнеза, у славу смиреног светогорског монаха Саве, да би касније достигао славу првог Архиепископа, светитеља Божјег, чудотворца и просветитеља српског, који не престаје да расте из славе у славу у меру раста висине Христове.

На Светој Гори је пробавио од своје седамнаесте до тридесет и треће године. Тридесет и три године живота имао је и Господ Исус Христос, када је напустио земаљски свет, а своје ученике послао да проповедају Нови савез Бога и људи. А Света Гора је управо послала Светога Саву да буде прави и истински просветитељ, на трагу Исуса Христа и Његових праслика у прошлости, Јосифа и Мојсија, којима светац толико личи. И као што је прекрасни Јосиф призвао свога оца Јакова да дође у Мисир и тамо се телесно исхрани и размножи, тако је Свети Сава призвао свога оца Немању у Свету Гору да се одатле, кроз њих двојицу, кроз оца и сина а дејством Светога Духа, размножи сво духовно српство. Као што је Бог призвао Мојсија да изведе народ из ропства, тако је призвао и Саву да наш народ крштава у име Оца и Сина и Светога Духа и да нас избави и избавља из ропства незнања, паганства, празноверја и кривоверја. 

Свети Сава је наша најраспрострањенија и најсвестранија личност. Он је покупио у себе и обезбедио вечност свим нашим вредностима и врлинама. Ако нисмо у стању да као Достојевски сваку своју мисао проверавамо Христом, онда проверавајмо  себе, своје мисли, речи и дела Светим Савом. Питајмо себе да ли би баш оно што желимо да урадимо урадио и Свети Сава, и да ли би  он то одобрио. Да ли би се он свађао или мирио, да ли би он зидао или рушио, волео или мрзео?! Честитајући вам свима ову свесрпску славу из срца кличем: Појте му Срби песму и утројте!

Извор: Епархија будимска

Најновије вести

Повезане вести