Протојереј Николај Балашов служио помен на Мирогоју

Published On: 13/12/2021

У Катедралном храму Преображења Господњег у Загребу делегацију Фондације за подршку хришћанској култури и наслеђу дочекало је свештенство храма, предвођено архијерејским замеником протонамесником Богољубом Остојићем и духовником храма архимандритом Данилом (Љуботином).

Делегација Фондације за подршку хришћанској култури и наслеђу на челу са извршним директором Фондације Е. И. Скопенком и протојерем Николајем Балашовом, замеником председника Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, посетили су 9. децембра 2021. године Саборни храм Преображења Господњег у Загребу.

У храму их је дочекао архијерејски заменик протонамесник Богољуб Остојић и свештенство храма. Духовник Катедралног храма архимандрит Данило (Љуботина) пожелио је члановима делегације добродошлицу и говорио о историји и садашњем животу загребачке парохије.

Истог дана гости су посетили и гробље Мирогој, где их је дочекао свештеник Михаило Жикић. Обишли су гробља руских емиграната и посетили православне капеле – Светих апостола Петра и Павла из 1891. године и капелу Васкрсења Христовог, подигнуту 1928. године. У руској капели Васкрсења Христовог протојереј Николај Балашов служио је помен за сународнике који почивају на гробљу.

Истог дана, делегација Фонда за подршку хришћанској култури и наслеђу се, у Амбасади Руске Федерације у Загребу састала са амбасадором Русије у Хрватској А. А. Нестеренком. Током посете Загребу делегацију је пратио настојатељ Подворја Руске Православне Цркве у Београду протојереј Виталије Тарасјев.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Најновије вести

Повезане вести