Проширење заштићеног подручја ПИО Долина Пчиње

Published On: 21/02/2022

Поводом доношења нове Уредбе о проширењу и ревизији заштићеног подручја ПИО Долина Пчиње у просторијама општине Бујановац одржана је јавна расправа коју је организовало Министарство заштите животне средине.

Учешће у јавној расправи узели су Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, представници Управљача – Православне епархије врањске – ПИО Долина Пчиње, представници Министарства заштите животне средине, Завода за заштиту природе Србије, представници локалне самоуправе Бујановац, представници невладиног сектора и локално становништво .

Ревизија и проширење заштићеног подручја подразумева повећање површине под заштитом са садашњих 2.606. ha на 4.228 ha. Од тога 62,66 % је у приватном власништву, 17,49 % је у државном власништву и 19,85 % је у власништву Српске Православне Цркве – Православне епархије врањске. ПИО Долина Пчиње припада I kатегорији заштите и од великог је националног и међународног значаја (IPA-Important Plant Areas, IBA-Important Bird Areas). Иначе, у I степену заштите је 5,27 %, у II степену заштите је 38,03 % и у III степену заштите се налази 56,70 % територије заштићеног подручја. Ова јавна расправа је омогућила да се чују различита мишљења и предлози по питању унапређења свих садржаја у оквиру заштићеног простора. Јавна расправа је завршена у срдачном расположењу и нади да ће доношење нове уредбе о проширењу и ревизији омогућити напредак и упошљавање младих људи са територије општине Бујановац.

Након завршене Јавне расправе, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије и представници Министарства заштите животне средине и Завода за заштиту природе Србије обишли су манастир Светог првомученика и архиђакона Стефана у Горњем Жапском. У манастиру борави и игуман манастира Хиландара архимандрит Методије.

Извор: Епархија врањска

Најновије вести

Повезане вести