Радио Београд: Божићни интервју Владике зворничко-тузланског Фотија

Published On: 07/01/2021

Епископ зворничко-тузлански Фотије гост је емисије „Клуб 2“ – четвртак, 7. јануар 2021. године у 13 часова. Епископ зворничко-тузлански Г. Фотије (Раде Сладојевић, 1. фебруар 1961. година) рођен је у Дујаковцима код Бања Луке, одакле се његова породица пресељава у Бачку, у Чуруг. Средњу школу је завршио у Новом Саду, а Православни богословски факултет у Београду. Постдипломске студије наставља у Немачкој (Ерлинген). По повратку из Немачке, примио је монашки чин, 1990. године, у манастиру Ковиљ у Епархији бачкој, а исте године, Епископ бачки Иринеј (Буловић) рукоположио га је за јерођакона, а следеће године добија чин свештеномонаха.

Од 1993. до 1998. године бави се и педагошким радом као професор Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима, где га затиче избор за Епископа далматинског. Године 1999. године за Епископа далматинског устоличен је Саборој цркви у Шибенику. По одлуци Светог Архијерејског Сабора 2000. године бива постављен за в.д. ректора обновљене Богословије Света Три Јерарха у манастиру Крка. У периоду његовог управљања Епархијом далматинском (укупно 18 година) почиње обнова црквеног живота и црквених објеката, оживљавање издавачке и катихетске делатности. Посебу пажњу владика Фотије је посветио хуманитарном раду са повратницима и народом који је живео у ратом опустошеном подручју Епархије далматинске. На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве 2017. године епископ Фотије је изабран за Епископа зворничко-тузланског са седиштем у Бијељини. Свечано је устоличен, у недељу, 17. септембра 2017. године у Саборном храму Пресвете Богородице у Бијељини.

Епископ зворничко-тузлански Фотије у интервју, за Радио Београд 2, поводом Божића, празника рођења Христа Богомладенца, говори о години која је за нама и свим искушењима која је донела, свом одрастању, путевима духовног сазревања, свом пастирском раду у Епархији далматинској и сада у Епархији зворничко-тузланској, односу цркве и државе, основној мисији цркве, о просторима људске слободе, шта од живота очекивати, о уметности, поезији… Аутор и водитељ: Душанка Зековић.

Извор: РТС

Најновије вести

Повезане вести