Разлози, искуства и последице слома Југославије 1941. и 1991. године

Published On: 11/10/2021

Научни скуп „Разлози, искуства и последице слома Југославије 1941. и 1991. године“, који је почео са радом 8. октобра 2021. године у Лесковцу, организовали су Народни музеј града Лесковца, Институт за савремену историју из Београда и Центар за историјска истраживања Филозофског факултета у Нишу, под покровитељством града Лесковца. У раду скупа, учешће је узело 30 историчара из Републике Србије и Републике Српске.

Скупу су свечано присуствовали Његово Преосвештенство Епископ нишки г.  Арсеније и Његово Преосвештенсво Епископ врањски г. Пахомије.

Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије је служио 9. октобра 2021. године у храму Светог великомученика Георгија парастос краљу Александру Карађорђевићу који је убијен у Марсеју 1934. године. Учесници скупа су посетили спомен костурницу жртава бугарског терора током окупације јужне и Старе Србије у Првом светском рату. На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве 2017. године, Свети сурдулички мученици су уврштени у диптих светих. Научни скуп је свечано затворен у парохијској сали у Сурдулици.

Извор: Епархија врањска

Најновије вести

Повезане вести