Ризнице цркава и манастира рудничко-таковског краја

Published On: 06/06/2021

У четвртак, 3. јуна 2021. године, у Горњем Милановцу је отворена изложба под називом „Ризнице цркава и манастира рудничко-таковског краја“. Изложба је реализована са благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког г. Јустина уз финансијску помоћ Министарства културе и информисања.

На отварању поставке госте је поздравио директор Музеја Александар Марушић, захваливши епископу Јустину који је својим благословом омогућио вишегодишње истраживање.

Потом се обратио историчар уметности др Вук Даутовић, истакавши да је по његовим сазнањима ово прва оваква изложба која на једном месту приказује црквене ризнице читавог једног подручја. Нагласио је разноликост предмета, богатство мотива, осврнувши се на то да су савремени црквени предмети све једноставније израде без много украса, а да су предмети који су изложени из различитих периода и различитих радионица изузетно богато украшени. Богослужбене књиге су такође из познатих руских и других штампарија, украшене оковима изузетне обраде.

Др Даутовић је истакао дугогодишње залагање аутора Ане Ранковић и Ане Цицовић да се грађа о црквеним и манастирским ризницама попише, систематизује и опише што је мукотрпан али и изузетно значајан посао. У свом излагању нагласио је и феномен приложништва, који је у таковском крају био учестао, а у ком се осликавала брига људи за светињу и за своје ближње у Христу будућу да су већина предмета приложених за покој душе.

Изложбу је отворио архијерејски намесник таковски протонамесник Драган Ђорем који је пренео духовне поздраве и благослове епископа Јустина а потом нагласио повезаност изложбе са празником Светих цара Константина и царице Јелене који се прослављао тог дана. Будући да је цар Константин Миланским Едиктом донео слободу хришћанству свештеник је истакао: „Продукт те слободе јесу наши манастири, наше цркве, продукт те слободе јесте и ова дивна, величанствена ризница предмета из наших цркава из рудничко-таковског краја“.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести