Рождество Христово у Јерусалиму

Published On: 13/01/2021

Јерусалимска Патријаршија прославила је 7. јануара 2021. године празник Рођења Христовог у Витлејему. Прослава Божића је започела на Бадњи дан, 6. јануара 2021. године. Тог дана ујутру Патријарх јеруслаимски г. Теофил са својом пратњом је прошао улицама од Патријаршије до Јафа капије, одакле се упутио у манастир Светог пророка Илије.

Његов Блаженоство Патријарха дочекали су настојатељ манастира монах Ахилије и сестринство, а хзатим су приредили пријем у Игумановом конаку у присуству градоначелника Беит Јала и израелских војних власти. Одатле се Патријарх у пратњи пет коњаника израелске полиције упутио ка Рахељином гробу. Од тог места, Патријарх је у пратњи мотоциклиста палестинске полиције стигао до до Витлејемског трга и цркве Рођења Христовог.

На тргу Његово Блаженство дочекао настојатељ Витлејемске светиње архимандрит Поликарп, у име Патријаршијског представника у Витлејему. Архиепископ јордански Теофилакт је одржао поздравни говор у присуству представника палестинске власти, светогробних јеромонаха и свештенства арапског говорног подручја.

Затим је започела литија при уласку у цркву, уз појање божићних стихира. Патријарх са пратњом је стајао на средини цркве, што је право које припада само православнима, затим је дошао до католикона и одатле се спустио у пећину Рођења Христовог кроз јужна врата. Службу царских часова, вечерње и Божанска Литургија Светог Василија Великог пратило је само неколико верника због рестриктивних мера услед пандемије ковида 19.

На Бадње вече Митрополит капитолијски Исихије је началствовао јутрењем, Пола часа пре поноћи, Његово Блаженство Патријарх јерусалимски Теофило је ушао у свети олтар и дао благослов архјерејима и свештенослужитељима да започну Литургију. Уз појање божићних стихира Патријарх је са пратњом сишао у пећину Рођења Христовог. На грчком језику појали су јерођакон Симеон и г. Василилије Гоцопулос за десном певницом, док је витлејемски хор за левом певницом појао на арапском језику.

Божанску Литургију Светог Јована Златоуста предводио Његово Блаженство Патријарх јерусалимски Теофило са саслужитељима архиепископима гераским Теофаном, константинским Аристархом, пелским Филуменом и митрополитом илинупољским Јоакимом, светогробним монасима и ђаконима. Служби је присуствоваоли генерални конзул Грчке и његова родбина.

Извор: Јерусалимска Патријаршија

Најновије вести

Повезане вести