Рукоположење у Прибоју

Published On: 16/02/2021

Празник Сретења Господњег свечано је прослављен 15. фебруара 2021. године у храму Васкрсења Христовог у Прибоју, у којем је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио Божанску Литургију.

Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, старешина прибојске цркве Лазарице протојереј-ставрофор Ранко Милинчић и ђакон Иван Савић. Том приликом, Епископ је рукоположио г. Милорада Петровића, дипломираног теолога и вероучитеља, у чин ђакона.

-Ђаконска служба је служба служења, пре свега своме спасењу, али и служења Цркви у свему што је Цркви потребно. Ђакон своју службу испуњава на многоструке начине а све у испуњавању заповести Божјих. Честитамо новоме ђакону на чину у који је ступио и којег га је удостојио Господ Бог наш јер, узвишена је то служба и не ступа свако у њу него они посебни који се те службе удостоје, поручио је владика Атанасије.

-Празник Сретења Господњег је пун радосних успомена и сећања на радосне догађаје. Пре свих на онај сусрет у јерусалимском храму између Праведног Симеона и Господа Христа. Старац Симеон себе гледа у закључку свога живота. Он се сусрео са својим Спаситељем Господом Христом, узима Га на руке, и сам говори закључак своме животу: Сада отпушташ с миром слугу Својега, Господе, по речи Својој, јер видеше очи моје спасење Твоје, које си уготовио пред лицем свију народа. Светлост, да просвећује незнабошце, и славу народа твога Израиља. Праведни Симеон, срећан човек, види добар закључак свога живота, види свој живот испуњен, осмишљен. Сусрео се са Спаситељем, а и сав његов животни пут испуњен је добрим делима, светлошћу, и он мирне душе полази. Ово је за нас старије, да станемо и ми пред Праведног Симеона и да се запитамо можемо ли рећи нешто слично, можемо ли ми изговорити те речи, и да искористимо време које је још остало да себе припремимо како би смо могли тако нешто казати, истакао је владика Атанасије.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести

Повезане вести