Рукоположење у Саборном храму у Подгорици

Published On: 18/05/2021

На празник Свете мученице Пелагије Тарсијске, 17. маја 2021. године, Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникије служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици током које је ђакона Крста Станишића, докторанда теологије, рукоположио у чин свештеника. 

– У ове празничне дане Бог нас је обдарио великим радостима да се сабирамо и прослављамо васкрсење Христово. Послије првога дана Васкрса наш народ има обичај, који није баш добар, да мало мање долази у цркву, тако да више народа буде за Велики петак него следеће недеље у којима прослављамо Васкрсење. Наравно, лијепо је то што имамо пуно народа у нашим црквама и на Велики петак, да се сви поклонимо страдањима Христовим, да се сјединимо са Христом распетим, да бисмо се сјединили са Христом васкрслим, да би смо добили удио у Његовом васкрсењу јер је Његово Васкрсење и наше васкрсење. Међутим, треба да наставимо да славимо јер је ово славље које нас изграђује, обједињује, препорађа, просветљује. Хвала Богу полако се учимо тој науци да благодаримо Богу и да славимо Његову побједу над смрћу. На такав начин и ми побјеђујемо наше мале смрти, а то су гријеси. Сваки гријех нас низводи у пакао, у смрт и таму, а када побјеђујемо своје гријехе, кад се од њих ослобађамо, душа васкрсава у стварном, реалном, истинитом смислу, јер је Христово васкрсење и наше васкрсење, беседио је Владика.

– А у овај дан Бог нас је удостојио да добијемо новога свештеника Цркве Божје, нашега теолога, досадашњег ђакона Крста Станишића, који се опредјелио да служи нашој светој Цркви у дијаспори па ће бити клирик Епархије западноевропске и службоваће у тој епархији као свештеник. Велика је потреба по нашој дијаспори за образованим, честитим свештенослужитељима, нарочито за младим свештеницима који ће унијети нову радост и полет у нашу дијаспору да окупе наш разасути народ по оној јеванђељеској ријечи коју је Господ дао Светим апостолима: Идете најприје и сабирајте изгубљено расуто стадо Израиљево. Међутим, знамо да наша Црква у дијаспори има и другу улогу, да свима покаже љепоту православне вјере и да свједочанство наше свете вјере упознају и други који желе, нагласио је Преосвећени Епископ будимљанско-никшићки.

– То је једна апостолска мисија. Наш народ је живећи у страним државама научио да поштује земљу у којој живи, да поштује друге вјере и обичаје, али и да држи своје, понајвише своју вјеру. Али исто тако као што треба држати свету православну вјеру чврсто и честито, тако треба његовати и српски језик у дијаспори и учити историју и традицију свога рода. Често наши људи из дијаспоре боље познају историју свога народа него ми који овдје живимо. Кад се обрету тамо у туђини тек онда заправо схвате колико су јаки наши корени и колико су значајне наше светиње и коју културу, љепоту, је створила света вјера православна у нашој отаџбини. И ту љепоту треба свједочити нашем народу, али и свима другима у дијаспори, рекао је владика Јоаникије.

Владика Јоаникије је благословећи новога свештеника истакао да је рукоположење Крста Станишића извршено по молби Преосвећеног Владике западноевропског г. Луке.

– Он ће овдје неко вријеме да служи па ће за неколико недеља или мјесеци, како се већ то буде уредило, ићи да настави своју свету службу у дијаспори. Овдје да накупи снаге и свету службу лијепо научи, да се надахне, па онда да иде у дијаспору и тамо умножава дарове. Нека Бог благослови нашег новог свештеника и нека на њега излије благодат свога Пресветога Духа, да његова служба буде стално умножавање духовних дарова. Да народ сједињује са Христом и са Светом црквом, да шири и умножава љубав, мир, доброту и све оно што је души људској потребно као насушни хљеб. На здравље и на спасење свима, а нашем Крсту нека буде срећно и благословено. На многаја и благаја љета” поручио је Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести