Рукоположење у храму Светог Саве у Сан Габријелу

Published On: 22/01/2021

Прослављајући Недељу праотаца, Eпископ западноамерички Максим је служио у недељу, 27. децембра 2020. године, свету Литургију у храму Светог Саве у Сан Габријелу (Лос Анђелес), уз саслужење свештенства и живо учешће народа који се на крају причестио у великом броју. Тај недељни дан је посвећен и мајкама – Материце.

Током свете Литургије владика Максим је рукоположио ипођакона Миљана Алексића из Кливленда (Охајо) у ђаконски чин. Обраћајући му се непосредно пред рукоположење, Владика је подсетио да је рукоположење одлучујући догађај у животу човека са вечним и есхатолошком значењем: „Усходиш на овај степен клирика у доба које није нимало лако ни за народ Божји ни за клирике. Управо у овом часу позван си да састрадаваш са народом, да преузмеш на себе његове проблеме и да их упућујеш Богу, молитвом и служењем”.

Владика је, такође, подсетио на изреке пустињских отаца у којима стоји да је човек онај који улаже труд и зној, али је Бог тај који дела: „Христос, самоделатно, Собом врши дело спасења, и благодаћу Светога Духа освећује сав род људски. Стога оно што један клирик приноси Цркве неће има имати плода уколико то не благослови Бог. Што више се будеш предавао Богу, то више ће те Он благосиљати и подржавати”.

Владика је подсетио на љубав као највећи дар који треба чувати, али љубав према свима, а посебно према грешницима. Пошто је дело ђакона црквено а не индивидуално, то он треба да се чува искушења и да не стиче присталице: „Чврсто верујући да служиш Цркви а не себи, и имајући љубав према грешницима, бићеш удостојен и великог дара служења којим те данас излива Дух Свети”.

Ђакон Миљан Алексић рођен је 19. јула 1994. године у Добоју, где је завршио основну школу. Као одличан ученик завршио је Богословију Светог Петра Дабробосанског у Фочи, а потом је као апсолвент Богословског факултета дошао у Сједињене Америчке Државе, где се и оженио Сузаном. Његово даље служење наставиће се у једној од парохија Западноамеричке епархије.

У оквиру свете Литургије епископ Максим је служио четрдестодневни помен за упокојеног Патријарха српског Иринеја (упокојио 20. новембра 2020. године) и помен новопрестављеном протојереју Душану Буњевићу, истакавши да је те две личности повезивало вишедеценијско пријатељство. На крају литургије епископ Максим је честитао празник Материце нагласивши да је мајчинство један од најсветијих дарова у природи.

Извор: Епархија западноамеричка

Најновије вести

Повезане вести