Рума: Видовдански сабор србских витезова

Published On: 28/06/2021

Румски храм Вазнесења Господњег поново је 26. јуна 2021. године био центар сабрања мноштва народа са свих страна из Србије и Републике Српске. Најпре је уз ангажовање гђе Мирјане Босић, новинарке и водитељке радија Епархије сремске Српски Сион, у оквиру пројекта Пустите децу к мени суфинансираног од стране Покрајинског секретаријата, у храму Вазнесења Господњег снимана емисија о Видовдану, где је парох прве парохије тог храма Ђорђе Санчанин малишанима причао о  Видовдану и Светом кнезу Лазару.

Потом је у храму Вазнесења Господњег многобројно свештенство служило помен свим херојима Кошара и Паштрика који су својим животима бранили свету српску земљу од агресора.

У парохијској сали храма Вазнесења Господњег у Руми одржан је пријем за генерал-мајора у пензији Божидара Делића, генерала Стојана Коњиковца, пуковника Душка Шљиванчанина, некадашњег команданта 53. граничног батаљона на Kошарама, бригадног генерала др Мирослава Талијана, бригадног генерала Ненада Зонића, државног секретара за борачка питања Миодрага Капора, капетана Милана Вуковића, официра специјалне јединице у пензији проф. Милана Вукелића, потпуковника Драгутина Димчевског, потпуковника Милета Карановића, заставника прве класе Сашу Радојевића. 

Велики догађај су својим присуством увеличали и представници Хуманитарног удружења „Гардијско срце“, војници који су бранили српски род у ратовима током децедесетих и за време Нато агресије, Свесрпски Козачки савез, Друштво српско-руског братства „Александар Невски“, припадници полицијских и војних специјалних јединица, удружења ветерана из Републике Србије и Републике Српске.

Главни организатор скупа г. Новица Тодосијевић је постхумно одликовао хероје са Кошара и Паштрика, а њихова одликовања су преузели чланови њихових породица. Додељена су и одликовања, грамате и благодарнице заслужним појединцима, а храм Вазнесења Господњег у Руми одликован је орденом Видовданског витеза србског за подршку у организацији Видовданског сабора србских витезова. Орден и благодарницу су преузели протојереј Драган Арсеновић и јереј Ђорђе Санчанин.

Извор: Епархија сремска, Радио Српски Сион

Најновије вести

Повезане вести