Руска Црква помаже Јерусалимској Патријаршији да изгради цркву

Published On: 05/03/2021

Са благословом Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила, шеф Руске црквене мисије у Јерусалиму архимандрит Александар (Јелисов) у пратњи свог заменика јеромонаха Дометијана (Маркаријана) посетио је 28. фебруара 2021. године Сград Сахнин у Северном округу у Израелу, где се, по благослову Његовог Блаженства Патријарха јерусалимског Теофила III, гради црква за локално хришћанско становништво које историјски исповеда православље.

Израелски градови и насеља на северу посебни су по томе што је тамошње староседелачко хришћанско становништво староседелачко током векова сачувало верност својим верским уверењима упркос вишеструким политичким променама. Због тога првојерарх Православне Цркве Јерусалимске показује посебну пажњу за пастирско старање тог краја. Патријарх Теофил планира да црква у изградњи постане духовни стуб за све тамношње православне хришћане како би могли да осете подршку Мајке Цркве у овом историјском тренутку.

Делећи забринутост Јерусалимске Цркве, Његова Светост Патријарх г. Кирил дао је свој допринос цркви у изградњи и поклонио јој изрезбарени сто за главни олтар посвећен Рођењу Богородице, као и два причесна стола за бочне олтаре цркве. Трпезе за причест произвеле су радионице Кипарске Православне Цркве.

Архимандрит Александар се састао са управником цркве у изградњи др М. Гантусом и представницима парохијске заједнице који су били обрадовани учешћем Руске Православне Цркве у њиховом подухвату. Парохијско веће је замолило шефа Мисије да пренесе речи захвалности Његовој Светости Патријарху г. Кирилу, напомињући да ће његов доброчинитељски чин остати у сећању садашњих и будућих генерација локалних хришћана.

Пре почетка састанка, архимандрит Александар је посетио Магдалу и подворје Руске црквене мисије у којем су служили недељну Божанску Литургију у цркви Свете равноапостолне Марије Магдалене.

Извор: Московска Патријаршија

Најновије вести

Повезане вести