Саборовање хорова у Бањи Ковиљачи

Published On: 14/09/2021

На дан Сабора српских светитеља у амфитеатру храма у Бањи Ковиљачи одржано је  дванаесто саборовање хорова. Манифестација је установљена још 2009. године поводом хорске славе која се обележава тог дана. За предходних дванаест година молитвено појање Господу узносило је осамнаест хорова из многих градова Србије и Републике Српске.

Ове године наступио је византијски хор „Свети Роман Мелод“ из Брчког којим од оснивања руководи протојереј-ставрофор Александар Рељић. Публика у Бањи Ковиљачи нема могућност да често чује српско-византијско појање које је настало још у време Светог Саве и активно се користило све до почетка 19. века. Данас ово древно и традиционално црквено појање, поред многобројних хорова, чувају и велике српске светиње попут манастира Хиландара, Студенице, Жиче, Дечана, Ковиља и других.

Гости су се представли са шест композиција компонованих у византијском духу, а домаћи хор Сабора српских светитеља отпевао је неколико духовних композиција српских и руских композитора као и три народне песме аранжмански урађене за мешовити хор. Круна концерта је заједничко извођење песме здружених хорова „Васкрсења дан“ за коју је текст написао Епископ зворничко-тузлански г. Фотије.

Све присутне је поздравио духовник хора и архијерејски намесник лознички протојереј Драган Бајић. Велику част својим прусуством Саборовању учинио је академик Светислав Божић.

Најновије вести

Повезане вести