Сабор духовне поезије у манастиру Раковици

Published On: 24/09/2021

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Госпојински сабор у манастиру Раковици и ове 2021.године по својим програмским садржајима обухватио је литургијску молитву, помен српским патријарсима Димитрију и Павлу, свечану академију – проглашење резултата конкурса. смотру поезије и песника, сазвучје духовне музике, изложбу икона и слика српских светиња, стручне расправе о духовности, писму и језику, саборовање песника…

Сабори духовне поезије у манастиру Раковици су организовани уз свесрдну подршку Српске Православне Цркве, Удружења књижевника Србије, Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама и манастира Раковице, уз медијску подршку гласила Српске Православне Цркве. 

Епископу хвостанском Јустину на архијерејској Литургији на празник Рождества Пресвете Богородице, 21. септембра 2021. године саслуживали су протосинђел Данило (Гаврановић), протојереј-ставрофор Ђорђе Трајковић, духовник манастира Раковице, протојереј Симо Кличковић, јереј Михаило Вукчевић, ђакон Адријан Чунчук из Руске Православне Цркве и ђакони Бранислав Јоцић и Горан Нухановић.

Сабор је по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија. отворио Епископ хвостански Јустин који је пренео патријарашки благослов и песничком здравицом означио сабрање отвореним.

Тим поводом представљен је Зборник сабора духовне поезије, на 200 страница (приређивач проф. Никола Рајаковић, председник Књижевног друштва Раковица које је и издавач); у књизи је заступљено 99 песника. У Зборнику сабора на подкоричној страници објављена је фотографија блажене успомене патијарха Иринеја са кратким животописом, који је својом подршком благословио досадашње саборе.

Уводним словом, под насловом Песма Сабора, аутор др Јован Јањић пише: „Дух Божји јесте Дух истине. Дух добра… Човек по духу живи: духом се руководи, расуђује, мисли, исказује, дела. И зато је битно који дух призива, којем духу се предаје. Тек од силаска Духа Светога на апостоле, на Педесетницу (педесети дан по Васкрсењу Христовом), људима је показан Дух Божји. Показан је људима дух истине. Самим тим људима је дат духовни оријентир за поступање у овом свету, који је уједно и мерило за разликовање духа истине од духа обмане.“

Ове године жири је пред собом имао укупно 201 приспели рад аутора из земље и расејања. Стручни жири у саставу: Петар Жебељан, Веселин Мишић и Немања Калем извршио је избор и одабрао најбоље којима припада Златник:

Прва награда – Стеван Милошевић, Врање: На бранику васељене – Аутор је песму посветио манастиру Светог Прохора Пчињског који прославља 950. година свога постојања. Описијући места и пределе који су му познати Стеван Милошевић истиче пример Прохора Пчињског, светитеља из XI века као један светли пример сведочења Божје љубави и Његовог старања за људски род.

Друга награда – Милко Стојковић, Смедеревска Паланка: Боже – Песма је упућена Господу Богу са надом да погледа на оне којима је милост и помоћ Божија преко потребна, оним којима је Господ једина нада.

Трећа награда – Ани Стојкова Иванова, Пловдив, Бугарска: Манастир Горњак – Песма је посвећена манастиру Горњак, задужбини кнеза Лазара, који је посвећен празнику Ваведења Пресвете Богородице. У песми ауторка је сублимирала сву духовну и физичку лепоту манастира Горњак, његову важност кроз векове као и своје добро познавање историје ове светиње

Комисија за доделу награда донела је одлуку да се Секретаријату за културу Града Београда додели Златник са ликом Светог Саве на једанаестом Међународном сабору духовне поезије Раковица 2021. године. Комисију чине председник Комисије Братислав Магдић са члановима: Радомиром Андрићем (Удружење књижевника Србије) и председником УО КД Раковица проф. Николом Рајаковићем.

Гости Сабора чије су песме објављене у уводном делу Зборника су: Раденко Бјелановић, Крагујевац; Александар Герасимов, Русија (превод с руског: Вера Хорват); Славица Јовановић, Пожаревац; Лела Марковић, Београд; Иван Негришорац, Нови Сад; Мартин Пребуђила, Словачка; Љубомир Ћорилић, Лозница; Мићо Цвијетић, Београд; Виктор Б. Шећеровски, Србија. Учествовали су песници из , Босне и Херцеговине, Бугарске, Републике Српске, Русије, Словачке, Северне Македоније и Црна Гора, као и многобројни аутори из Србије. На Сабору су награђени песници и песници из Венца изабраних читали своје песме.

Најновије вести

Повезане вести