Сабор Пресвете Богородице у манастиру Сељанима код Пријепоља

Published On: 08/01/2021

На други дан Божића посвећеног Сабору Пресвете Богородице, 8. јануара 2021. године, верни народ Пријепоља и околине, сабрао се на Божанској Литургији у Богородичином манастиру Сељани око свог првопастира, Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија, на духовно сагледавање Празника Рођења Господа и Спаса нашега Исуса Христа.

Владики су саслуживали свештерномонах Теофило, настојатељ манастира Бање, свештеномонах Петар, настојатељ сељанске обитељи, архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, секретар Епархије милешевске јереј Горан Крстић и ђакон Иван Савић.

У току свете службе, епископ Атанасије је рукопроизвео оца Петра у игумански чин. Говорећи о тајни Христовог рођења Владика је рекао:

-Настављамо славити празник Христовог рођења и учити се из тога догађаја, рођења Богомладенца. Господ је дошао да би остао са нама. Догађај Божића није у пролазу него је Господ дошао да трајно буде са нама. Основна жеља Господа нашега је да унапреди, поправи, усаврши односе између Бога и људи. А то поправљање и усавршавање односа резултира нашим спасењем, јер наше спасење је то поправљање и усавршавање нашег односа са Богом. Господ је учинио тај корак са своје стране, показао је љубав и премостио ту провалију која је била између Бога и људи али која се и даље негде задржава када човек одбија Бога. Шта је онда потребно са наше стране, да ми учинимо да изађемо у сусрет томе који нас воли? Најбоље је то показао цар Давид у псалмима, нарочито речи садржане у педесетом псалму: Боже милостив буди мени грешноме, помилуј ме Боже! Те речи треба стално да понављамо. Молимо се Богу да очисти наше срце, да се Он усели у очишћено срце, да ојача нашу вољу, да учини да немамо љубав према греху него да имамо љубав према Њему и према ближњем.

-Данас смо имали ту радост да сагледамо плодове рада настојатеља ове свете обитељи, оца Петра. Заиста је показао дивне плодове свога рада, па смо га онда благословили игуманским чином, и као знак препознавања његовог рада и као једно додатно задужење да настави са још већом одговорношћу и љубављу да испуњава заповеђено му дело пастирског старања о себи и о његовој браћи која се овде подвизавају заједно са њиме у молитви и раду. Свима желим да радост Божића, присуства Божјег, задржите у својим срцима и да та радост испуни ваше домове, да буде са вама куд год се крећете, и да Господ Христос, који није дошао као пролазник него да остане са нама, да Он заиста буде наш Цар и наш Путеводитељ, препоручио је на крају свог обраћања присутнима епископ Атанасије.

Заједничарење је настављено уз трпезу љубави коју је уприличио игуман Петар са својим братством.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести

Повезане вести