Сабор Светог архангела Гаврила у манастиру Куманици

Published On: 09/04/2022

На празник Сабор Светог архангела Гаврила, 8. априла 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету Литургију пређеосвећених дарова у манастиру Куманици.

Саслуживали су настојатељ Светоархангелске куманичке обитељи архимандрит Николај и протођакон Иван Савић.

Након заамвоне молитве Преосвећени је освештао славске дарове и пререзао славски колач који је, поводом манастирске славе, припремио г. Бранислав Кљајевић са породицом. Честитајући славу настојатељу и свима присутним, епископ Атанасије је рекао:

-Када прослављамо овакве угоднике Божје, Светог архистратига Гаврила и друге небесне силе часне, намеће нам се једно широко размишљање о томе како Бог својим промислом премудро управља овим светом и животом, и спасењем сваког појединца, сваког човека. Када се осврнемо на све оно што је свето Предање забележило о Светом архангелу Гаврилу морамо се задивити и милости Божјом и премудрости Божјом. Архангел Гаврило се јавља Пречистој са радосном вешћу да ће Она, захваљујући својој приближености Богу, бити удостојена да направи тај последњи спој између Неба и земље који се састоји у ваплоћењу Сина Божјег, кога ће Она родити и увести у овај наш људски свет као Богочовека.

-Као што је Бог послао, у те кључне историјске догађаје, своје највеће Анђеле, Гаврила, Михаила и друге, тако исто Он шаље по једног помоћника свакоме ко се роди, сваком људском бићу. Ми тог Анђела примамо на крштењу, он је са нама. Небеса се радују када ми чинимо добра дела, јер се добрим делима ми спасавамо, показујемо, њима потврђујемо, да смо на стази спасења. Насупрот томе, пут греха је пут опасности, пут пропасти. Зато је грех опасан, зато што не води у спасење. Зато је важно да идемо у правом смеру. Царство небеско је наше одредиште. А покајати се значи поставити се на прави пут. Сузама, делима, молитвом, стати на прави пут и правим путем ходити. Неопходно је имати љубави према Богу и према циљу нашег живота, да бисмо се спасили, да бисмо се ослободили од мрежа зла, од окова овог света, греха. Да би се човек од тога ослободио мора имати у себи нешто небеско, што га привлачи и зове, нешто јаче од овог земаљског, што може да га повуче ка Небу. Морамо имати љубав према Царству Небескоме и Цару тога Царства, а то је Господ Христос. Љубав према Христу, нашем Учитељу и Путеводитељу и љубав према оном што Он даје, што нуди, а то је Царство Небеско. Имајући то пред собом успећемо да се ослободимо свих земаљских ланаца, поручио је епсикоп Атанасије.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести

Повезане вести