Сабрања верних у Ђедићима и Талежи код Требиња

Published On: 26/04/2021

У недељу пету Васкршњег поста, 18. априла 2021. године, служена је света Литургија у храму Свете великомученице Варваре у Ђедићима. Свету Литургију служио је надлежни парох протојереј-ставрофор Борис Бандука уз саслужење верног народа из села Ђедића, Крњевића, Цицине и Кучића.

Поменути храм је стара средњевековна црква, која је обновљена и проширена 1863. године. Непосредно уз храм Свете Варваре налази се велика некропола од 65 средњевековних гробница, од којих су многе украшене. Уз храм и околину препуну старина, које подсећају на богату традицију и прошлост српског народа требињског краја, данас је активно више села.   

На празник Цвети, 25. априла 2021. године, служена је света Литургија у храму Свете великомученице Недеље у Талежи. У том селу живе породице Шеро, Башићи, Игњатићи, Кољиврат и Геруни. Храм Свете Недеље, на основу градитељских карактеристика и усменог народног предања, оквирно је датован на крај XV или почетак XVI века. С обзиром на време подизања цркава у требињском крају, за које су утврђене године градње, претпоставља се да је црква грађена осамдесетих година XV вијека. Храм је у потпуности обновљен 2003. године.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести

Повезане вести