Сабрање свештенства и свештеномонаштва Епархије будимљанско-никшићке

Published On: 16/04/2022

У среду шесте седмице Часног поста, на празник Свештеномученика Ипатија, Епископа гангрског, 13. априла 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је архијерејску Литургију пређеосвећених дарова у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Литургија је служена поводом сабрања и годишње исповести свештенства и монаштва Епархије.

„Као што све у овом животу брзо пролази, тако и дани поста који су нам се на почетку чинили дугачки, тешки, тегобни, пуни искушења, стрепили смо како ћемо то да прегурамо, али, ево, дођосмо скоро до самог краја. Сваки пут видимо како никад својим снагама људским не можемо оно што нам предстоји да превазилазимо и не побјеђујемо, него увијек и само истинском силом Божјом, односно у оној мјери у којој се ми у Бога поуздамо и у Његову силу и моћ надамо и у оној мјери у којој смо свјесни својих слабости и немоћи.Велика је истина коју су изрекли Свети оци да се сила Божја у немоћи пројављује, а то значи у свијести онога ко је свјестан своје немоћи, а Божје свемоћи“, рекао је Владика.

„Дођосмо, хвала Богу, пред крај Великог поста и увијек треба да се опомињемо те велике истине коју нам је Христос проповједао и Јеванђеље хиљадама година говори о томе да је Црква тамо гдје је истина. Зато сви ми који смо узели на себе, не бирајући, ову форму и облик у коју смо се обукли, и која нам је дата од Бога кроз генетику коју смо наслиједили кроз претке наше и кроз наше породице у које нас  је Господ смјестио да се у њима родимо, кроз то васпитање које смо ту примили, кроз окружење у којем смо одрасли, у којем живимо, ипак, никад ништа од тога пуно не значи, од те форме и оквира који смо добили, него највише од оног садржаја коијм треба тај оквир испунити. Тај садржај је истина Божја“, беседио је Његово Преосвештенство.

„Никада не треба да се поколебамо у нашем свакодневном животу, кад нам се чини да лаж побјеђује истину, а да је истина спора и неуспјешна у овом свијету, ипак се на крају испостави супротно. Само нам треба то мало вјере у тим тешким моментима свакодневног живота у ком се сусрећемо са лажима и преварама, да се увијек и истински опредјелимо за истину, јер, Црква је само тамо гдје је истина, Христос је тамо гдје је истина, Он је рекао да је живот, истина и пут којим треба да идемо. Да нас Господ благослови, све вас који сте се овдје сабрали, да нам Господ долије снаге и истине и љубави, да увијек будемо сложни међу собом, да волимо једни друге, да нас по томе познају да смо Христови истински, прави сљедбеници“, закључио је владика Методије.

Том приликом свету тајну исповести свештенства обавили су протојереј-ставрофор Драган Ристић, архијерејски намесник бјелопљски, и архимандрит Арсеније, игуман манастира Косијерева. После службе, сабрање је настављено у Парохијском дому гдје је било речи о пастирском раду у претходној години, а намесници су поднели извештаје. 

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести