Сабрање свештенства и свештеномонаштва Митрополије црногорско-приморске

Published On: 14/06/2021

Светом архијерејском Литургијом у манастиру Свете Тројице у  Стањевићима код Будве 14. јуна 2021. године, на празник Преподобног Јустина Ћелијског, започело је сабрање свештенства и свештеномонаштва Митрополије-црногорско приморске. Светом службом Божјом началствовао је изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

У архипастирској бесједи након прочитаног јеванђељског зачала о Господу као истинском чокоту (Ја сам истински чокот, и Отац мој је виноградар. Сваку лозу на мени која не рађа рода одсијеца је; а сваку која род рађа чисти је да више рода роди), изабрани Митрополит Јоаникије је казао:

– Ова прича се односи на сваког хришћанина. Као што кроз чокот, који црпи све из земље, свака лоза добија живот и способност да рађа, тако и хришћани који се накалемљују на тај истински чокот, који је Христос, добијају истински живот. Ово се, како је казао, односи на све хришћане, а посебно на свештенослужитеље јер се од њих очекује да рађају и плод доносе. Плодови свештенослужитеља које треба да доносе овоме свијету су истина Божја, Јеванђеље, блага ријеч, блага вијест, правда, љубав, доброта. Господ даје свештенослужитељима, пастирима, духовницима снагу да носе бремена свога народа и да га духовно воде, поручио је владика Јоаникије.

Изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије се осврнуо на лик и дело Светог Јустина Ћелијског као правог обрасца пастира, учитеља и свеештенослужитеља, као и на Светог Јустина Мученика кога истог дана Црква прославља.

– Између њих двојице постоји велика сличност. И један и други су пуни велике и безграничне љубави према Господу били спремни да живот свој у сваком моменту положе за Христа. Јустин Мученик је свједочећи Јеванђеље и положио свој живот за Господа, а Преподобни Јустин цијелога свога живота, наручито у комунистичком  времену, био је мученик савјести. Он је образац и пастира и учитеља и свештенослужитеља. Шта видимо као двије његове главне особине? Велику љубав према Господу. Увијек се трудио да угоди Господу, био је велики молитвеник, аскета, подвижник сараспињући се своме Спаситељу Христу Господу из љубави према Њему, одговарајући на љубав Божију која се жртвовала, јер је Господ Исус Христос принио самога себе на жртву  за све нас, своју крв излио за опроштај наших гријехова. Преподобни Јустин је одговорио на ту љубав, сараспињући се своме Господу у све дане свога живота, додајући подвиг. Исто тако видимо и његову велику љубав према знању, према науци, а наука је логос, а логос је Христос.

– То је једна те иста љубав, само на други  начин испољена. Човјеку је дато и усађено у његово срце и духовно биће жеља за сазнањем, а свезнање је у Господу, у логосу. Он је успио да споји, оно што  ријетко ко успијева да сједини: подвиг и учење, по примјеру Светога Саве, стално се удубуљујући у смисао ријечи Божијих, стално се удубљујући у смисао живота, а смисао је Господ.Тако је дакле трагао и сво своје биће и снагу свог ума и воље принио Господу на дар, творећи ону ријеч како треба љубити Бога свом душом својом, свим  срцем својим, свом мишљу својом и свом снагом својом, цијелим  својим бићем.

Говорећи о свештеничком сабрању Митрополије црногорско-приморске у манастиру Стањевићима на празник Преподобнога оца Јустина Ћелијскога, изабрани митрополит Јоаникије је нагласио да то није случајно:

– Отац Јустин је био духовник нашем блаженопочившем митрополиту Амфилохију и као што је отац Јустин процвјетао великим духовним даровима у оној старијој генерацији наших духовника и свештенослужитеља, тако је и наш блаженопочивши Митрополит процвјетао великим даровима и толико много учинио, ослањајући се увијек на ту ријеч Божију Ја сам чокот, а ви лозе. Он се прицијепио на чокот истински, а то је Христос. И Христос му је давао снагу као што чокот даје снагу лози да рађа. И тако једино можемо разумијети велико дјело нашег блаженопочившега Митрополита и свих оних који су били његови сарадници, који су се такође прицијепили и сјединили са истинским чокотом Христом. Он је био пастир свима нама, и све нас је руководио и показао нам како без Христа не можемо чинити ништа и како са Христом можемо учинити све. Често је понављао: све могу у Христу Исусу, који ми моћ даје, говорећи заједно са апостолом Павлом ту ријеч. То је било исповиједање његове вјере, рекао је владика Јоаникије.

– Данашњи сабор свештенства и свештеномонаштва Митрополије-црногорско приморске је заправо подсјећање на нашу свету дужност: шта она значи и како се света служба врши, који је њен смисао и значај за њихово спасење и за спасење народа. Нека Бог да, као што смо се данас овдје сабрали на овој светој служби у заједници  Духа Светога, у радости и међусобној љубави, да тако увијек наставимо, и да се међу нама умножава братска љубав, слога. Да једни друге подржавамо и помажемо у добру у служби, да једни друге храбримо, треба нам то. Ми смо као људи слаби, али кад смо са Господом и када смо у овој нашој служби ослоњени на Христа, који је истински чокот, онда ће он сигурно дати да и ми доносемо плодове Господу, на радост нашем народу, на спасење и радост нашега духовнога потомства. Амин, Боже дај! Живјели на многаја љета!

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Повезане вести