Сабрање свештенства колубарско-посавског намесништва у Лазаревцу

Published On: 25/03/2021

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 24. марта 2021. године, друге недеље Часног поста, свету Литургију пређеосвећених дарова у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу.

Свештенство колубарско-посавског намесништва исповедио је духовник манастира Драче отац Онуфрије, који је саслуживао у литургијском сабрању епископу Јовану заједно са свештенством тог намесништва.

– Пост на првом месту треба да нас уведе у покајање. Покајање као и пост треба да пробуди у човеку осећај и свест о сопственој грешности. Непокајани греси и несмиреност одгоне благодат Духа Светога од човека. Покајањем, постом и молитвом чистимо душу и тело, уздржавамо се од зла и обуздавамо свој језик. Пост омекшава срце човеку и у такво срце се сели Бог и други човек. Молитвом и постом градимо мост од земље ка небу. Човек је створен за вечност, а храна за вечност је Свето Причешће. Правилним постом човек мења философију свог живота и пост постаје његова најбоља школа и учитељ врлине. Пост је побуна човека против себе самог. Побуна против старог, огреховљеног човека, који почива у злу. То је побуна против злих мисли, речи и дела. Пост нас уводи у смирење, послушност и појачава нашу молитву и подвиг, рекао је Епископ.

По већ устаљеном обичају, после свете Литургије прочитан је темат који је припремио пети парох лазаревачки протојереј Небојша Лека на тему Да ниједан који Га верује, не погине (Јн 3,16).

Извор: Епархија шумадијска

Повезане вести