Савинданске радости у Рабровици

Published On: 28/01/2022

Један од најстаријих епархијских храмова, споменик културе од великог значаја чијој лепоти дивљење надалеко сеже, храм Светог оца Николаја у Рабровици био је место дељења посебне молитвене радости на празник Светог Саве.

Литургијско сабрање је предводио архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић, уз саслуживање доскорашњег пароха у овом знаменитом селу јереја Величка Илића и новопостављеног пароха протонамесника Невена Лукића.

У празничној проповеди, протонамесник Дарко Ђурђевић појаснио је грандиозност улоге Светог Саве у духовном, културном и друштвеном развоју српског народа у најширем смислу. Откад постоји српски народ није било веће и значајније личности од Светог Саве на коју се у потпуности односе речи Спаситељеве „Ја сам пастир добри“. Онај који воли и чува своје стадо, а ако треба и свој живот полаже за њега. Господ Христос је Својом смрћу смрт победио за сав народ,а ту победу као пастир однео је и Свети Сава за наш народ.

-Као што му у тропару певамо, „он је учитељ пута који води у живот вечни“. Свети Сава је путовођа и онај који вековима предводи наш народ и на кога се ми вековима угледамо и у кога се уздамо. Тај пут има два правца. Један је онај који нас узводи на небо, а други који нас води једне ка другима. Зато је Свети Сава велики. Он је наш народ усмерио ка та два пута – ка Богу и људима. Тај пут није нимало лак. Крстоносан је, захтева труд и жртву. Важно је увек да знамо да ли смо на Христовом и светосавском путу или смо кренули странпутицама овог света – рекао је протонамесник Дарко Ђурђевић.

-Потребно је да данас, као наследници Светог Саве, идемо тим путем. Наш народ се кроз историју увек држао правих вредности и носио их у срцу. Те вредности никад не пролазе и данас су нам најважније, закључио је архијерејски намесник први ваљевски.

Прослава Светог Саве заокружена је дечјим рециталима, а за њихов труд свештеници су их обрадовали светосавским пакетићима.

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести

Повезане вести