Савиндан прослављен у Острогу

Published On: 28/01/2022

Празник првог Архиепископа српског Светог Саве прослављен је у острошкој светињи светом Литургијом, ломљењем славског колача и појањем просветитељу и учитељу и оснивачу Српске Православне Цркве.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице началствовао је протосинђел Сергије. Саслуживали су протојереј Предраг Катанић, јеленачко-подострошки парох, јереј Ранко Радоњић, острошки служитељ, и јерођакон Зосима, у молитвеном учешћу острошког монаштва и верног народа.

-Нема онога који је оставио све, оца, мајку, браћу и сестре, кућу, све части и све љепоте овог свијета, а да неће добити по стотину пута толико и живот вјечни, уз прогоњење. А прогоњење је својствено оним људима који су кренули за Христом, који су кренули да своју људску, нашу садашњу природу какава јесте, обоже живим Богом, Господом Исусом Хрситом који је самог себе дао за живот свијета, за сав људски род. Управо на Господа Христа многи су се из нашег рода угледали и кренули к Њему. Слободно можемо рећи да је највећи међу њима наш Свети отац Сава Немањић, рођен као Растко, принц Захумља, принц велике и тада и сада српске земље. Управо његова личност и свједочанства која непобитно црпимо из житија Светог Саве и његовог оца говоре о томе да наш народ није неко дивље племе које сишло прије више стотина година са неких планина овдје и да су одједном постали најкултурнија земља Европе, него је управо живот Светог Саве и светих Немањића, свједочанство да је управо наш народ овдје био и остао центар, биљег и примјер свега онога чиме нас је Господ Бог благословио својим доласком, рекао је протосинђел Сергије.

-Свети Сава се угледао на Господа Исуса Христа који је цијелог себе дао роду људском. Наш Свети отац Сава кога данас прослављамо, који се за нас непрекидно моли у Царству небеском пред живим Господом, себе је дао за наш род и за све људе. То се види из његовог дејства. Бог га је дао нашем роду да буде заиста нешто најљепше што је родила српска мајка. Он као принц у младим данима, потпуно чедан, благословен, оставља све и креће на тешки и трновити пут монашког живљења, да би задобио све силе, све енергије Божије, али не само за своје лично спасење. Мислим да нико ко је препознао Христа не живи само за себе, него за све које је заволио као што је Господ заволио своју Цркву и заволио нас. Кад нам је Бог дао таквог светитеља какав је Свети Сава и ми треба себе да сагледамо и кажемо себи да хоћемо да будемо слични њему, да се угледамо на његов примјер, да кажемо, хоћу да будем сличан њему, хоћу ово вријеме које ми је Бог дао да га познам и Господа и Светог Саву, поучен ријечима наших предака који су говорили о њима, да се поучимо, да будемо људи. Хајде да Свети Сава данас се радује и од данас да се радује пред Господом Исусом Христом што је наш отац, што је наш брат, хајде да будемо људи Божији, људи Христови и Бог нас неће оставити, рекао је протсинђел Сергије и подсетио:

-Када су склоњене мошти Светог Саве, Бог је српском народу послао Светог Василија Острошког. Послао је Светог Василија као новог представника свога, Христовог, народу своме многострадалном, али вјерном народу српском, који се никад није одрекао и који му је остао вјеран и тада и сада. Ово стадо мало и младо, нека буде квасац Христове науке, божанске благодати у овом народу, да се у све вјекове, до другог доласка Христовог име Његово прославља, да се сјећањем на Светог Саву, Светог оца Василија, да поучени и благословени њима прослављамо Господа Исуса Христа у све дане живота свога.

беседа протосинђела Сергија на Савиндан

Саслужитељи су благосиљали и преломили славски колач који је у славу Божију, а у част Светог Саве, припремила острошка монашка обитељ. На крају богослужења протосинђел Сергије је позвао сабрану децу, која су рецитовала и певала у славу и част првог српског Архиепископа Светог Саве, које је даривао светосавским поклонима.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести