Савиндан прослављен у цркви Светог Петра Цетињског на Прчању

Published On: 28/01/2021

У цркви Светог Петра Цетињског на Прчању, реплици Његошеве ловћенске капеле, на Савиндан је служено вечерење, али због пандемије без уобичајеног богатог музичког и рецитаторског програма.

„Нека је на здравље и на спасење данашњи велики дан и велики празник када прослављамо највећег из нашега рода Светога Саву, нашега просветитеља, учитеља, оснивача и Цркве и школа. Светог Саву смо увијек у овом храму свечано прослављали, од када је освештан па до дана данашњег. Увијек у пуној цркви са пуно дјеце, уз рецитације и академију. Ове године само, из оправданих разлога, неће бити рецитација. Подсјећам да је прошле године чак 42 дјеце са Прчања рецитовало, учествовало у свечаној академији. Све ово вријеме никада није било испод 15 до 20 малишана који су рецитовали. То је тако било и тако ће и остати“, казао је парох которски, протојереј Немања Кривокапић.

„Свети Сава је онај ко је достојан славе и хвале највећег нашега рода, који је прије свега својим богоугодним животом заслужио да га прослављамо свим оним што нам је оставио и нама дао. Цркву основао и нас просвијетио и упутио на прави пут. Прослављајући Светога Саву ми себе утврђујемо на путу који је утабао. Каже се у тропару који смо малоприје отпјевали: „Био си учитељ и наставник пута који води у живот“. То је пут спасења, пут у живот, у Царство Божје, на који је позвао све нас хришћане. То је оно што је нама остало од Светога Саве, то је оно чега се увијек сјећамо када прослављамо нашега светитеља. Зато га увијек тако весело и уз пуно дјеце торжествео прослављамо и увијек ћемо га прослављати сјећајући се ријечи химне Светог Саве „да живимо сви у слози Свети Саво ти помози“, поручио је свештеник.

Деци присутној на Литургији у цркви Светог Петра Цетињског на Прчању подељени су пакетићи.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести