Савиндан у Браунау

Published On: 08/02/2021

Нажалост, ове године верни нису имали прилику да прославе првог просветитеља и Архиепископа српског Светог Саву на начин на какав су до сада навикли. Опака болест која је завладала у свету однела је многе људске животe, донела многобројна ограничења и на крају променила човеков живот у потпуности. Један део ограничења дотакао се и богослужбеног живота у Републици  Аустрији, па су верни били приморани да празник Светог Саве, наравно уз стриктна ограничења, обележе 7. фебруара 2021. године.

Светом Литургијом началствовао је надлежни парох јереј Андреј Живковић који се после читања одељка из Јеванђеља обратио верном народу протумачивши прочитане стихове.

Нажалост ове године није одржана академија посвећена Светом Сави, већ су малишани одржали мултимедијалну приредбу. Дечица те младе парохије у организацији са Управом храма одрецитовала су неколико песмица у славу и част највећег српског светитеља. Скромном организацијом настављена је дуга традиција која је претила да буде прекинута услед пандемије вируса.

После заамвоне молитве освећена су славска обележија. Колачари ове године су били Драган и Злата Радовановић из Матигхофена, који су припремили и скромне поклоне за најмлађе чланове парохије. Част кумства за следећу годину прихватила је гђа Љиљана Карл са породицом из Браунауа.

У поподневним часовима, храм Светог апостола и евангелисте Марка у Браунау посетио је шеф Конзуларног одељења Републике Србије у Салцбургу, конзул Дејан Удовичић.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести