Савиндан у Ваљевској гимназији

Published On: 28/01/2022

Једна од најугледнијих средњеобразовних установа у Србији, Ваљевска гимназија, и ове године свечано је обележила празник Светог Саве, родоначелника српске просвете и самосталне Српске Цркве. Обред благосиљања и резања славског колача обавио је архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић, уз саслуживање надлежног пароха протонамесника Слободана Алексића и вероучитеља ђакона Драгана Станојевића, те молитвено учешће директора гимназије Предрага Јевтића, председника Савета родитеља  Бранка Глишића, наставника и ученика.

Као што свако од нас у свом образовању као првог  издваја једну личност међу наставницима који су га учили и упутили у живот, тако ми Срби као народ памтимо, волимо и прослављамо Светог Саву као највећег и најзначајнијег нам учитеља. Та прослава збива се како у храмовима, тако и под сводовима свих школа, јер је он био просветитељ и учитељ пута на коме се ми данас налазимо, казао је у свом обраћању свечарима протонамесник Дарко Ђурђевић.

-Ова школа јесте један велики светионик не само овог града, него и читавог нашег краја и наше земље Србије. Многи њени професори и ученици су као мале лучоноше свуда по земљи и свету и сијају зраком светлости знања и љубави и свега оног што су у овој школи, као деца православна и светосавска, научили. Ту искру је свима нама Бог дао, а Свети Сава је разгорео и показао нам да можемо да се њоме руководимо, грејемо и осветљавамо свој животни пут. Нека би Бог дао, молитвама Светог Саве, да ту искру чувамо у себи и једни у другима – поручио је протонамесник Дарко Ђурђевић, благосиљајући ученике и наставнике Ваљевске гимназије.

У име колектива Ваљевске гимназије учеснике свечаности је поздравио директор школе Предраг Јевтић, пожелевши да празник небеског заштитника прославе у радости и здрављу које нам је, истакао је он, најпотребније како телесно, тако и здравље духа и здрави односи у друштву.

Традиционално, прослава Светог Саве била је прилика да се уруче награде ученицима који су се нарочито истакли у области српског језика и лингвистике. У име школе, директор Предраг Јевтић даривао их је књигама архимандрита Јована Радосављевића о Светом Владики Николају. У част Светог Саве изведен је културно – уметнички програм, који су заједно са ученицима осмислили наставница српског језика Анђелка Јеремић и наставник музичке културе Марко Томић.

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести

Повезане вести