Савиндан у Котору

Published On: 28/01/2022

У которској цркви Светог Николе, светом Литургијом, освећењем славски дарова и наступом Градске музике Котор на тргу свечано је прослављен Савиндан, крсна слава Српског певачког друштва „Јединство 1839 – Котор“.

Након што је Градска музика Котор извела химну Светом Сави и Салгетијеву О српска млада невина чеда окупљеном народу се обратио архијерејски намесник которско-тиватски протојереј Немања Кривокапић:

-Данас када прослављамо нашег учитеља и просветитеља Светога Саву, који је цијелим својим животом прославио Бога, ми се учимо томе путу који води у вјечни живот. Он је био наставник и учитељ пута који води у живот, зато што је цијели свој живот посветио Богу, односно своме народу, кога је учио да слиједи пут ка Господу. Све што је говорио, али што је још важније, све што је чинио, чинио је тако да буде на спасоносном путу. Свети Сава је ријечима и својим животом свједочио пут који води у вјечни живот.

-Данас када православни вјерници по свом календару прослављају светитеља Саву, а наши суграђани римокатолици на исти дан прослављају Светога Трифуна. Све обједињује наша которска Градска музика, која је увијек била дивнa карика која повезује та два празника, поздрављајући народ испред цркве Светог Николе, а затим испред катедрале Светог Трифуна. И то је примјер који показујемо свима, којим се поноси наш град, заједничко прослављање и заједничко слављење. И кад би господ Бог дао да останемо на том путу и да прослављамо увијек овако лијепо, заједно наше светитеље који нам показују пут који води у живот. Да живимо сви у слози Свети Саво ти помози, поручио је протојереј Немања Кривокапић.

Дечјим и омладинским хоровима СПД „Јединство“, учесницима програма, дириговала је Ивана Кривокапић. Након свечаности испред цркве Светог Николе, Градска музика Котор је по традицији, заједно са грађанима, отишла до катедрале где је прослављен почетак Трифунданских свечаности. Прослави Савиндана у цркви Светог Николе присуствовали су и21љ предсједник општине Котор Владимир Јокић, председник Скупштине општине Маја Мршуља и потпредседници општине Синиша Ковачевић и Небојша Шеваљевић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Повезане вести