Савиндан у Риму

Published On: 01/02/2021

Благодат Господња се обилно излила на духовну децу Светог Саве, вернике Српске Православне Цркве који живе у Риму, престоници Италије. Окупљени на светој Литургији, не жалећи труда и не обазирући се на ограничавајуће околности које чине живот сложенијим и тежим, верни народ је показао своју приврженост Мајки Цркви.

Године 1594. турски силници су спалили мошти Светог Саве у Београду, желећи да на тај начин прекину духовно јединство и родитељство Светитеља са свим Србима. Оно што је сведочено вековима поновило се и овога пута, Срби свог духовног Оца носе у својим срцима и у својој души.

У парохији, која носи име Светитеља, прослављена је храмовна слава на начин како се то чини вековима, уз славски колач и жито. Због ограничења у смислу окупљања није било могуће прославу организовати торжествено као протеклих година. Све то није умањило значај прославе, скромно али поносно и достојанствено са тврдом вером у живо и благосиљајуће присуство Господње и Светог Саве, литургијска заједница је отпојала молитву захвалности.

Кроз духовну присност, искреност и топлину, са којима је отпојан тропар и химна Светом Сави потврђене су и речи Светог Николаја да без невоље нема богомоље. У ово тешко време верници су, као и њихови преци кроз векове, духовну утеху и заштиту нашли у Цркви Господњој коју ни врата пакла неће надвладати, како сведочи Свето Писмо.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести