Савиндан у Џексону

Published On: 31/01/2022

Свети Сава је прослављен и у првој парохији коју су његова духовна чељад подигла на северноамеричком континенту. Прослава је уприличена у недељу по Богојављењу заједно са Преосвећеним Епископом западноамеричким г. Максимом.

Владика је стигао у северну Калифорнију у петак увече и најпре је посетио парохију у Сакраменту и проте Дана Поповића и Вилијама Виера, а затим мисију Светог Саве у Џексону и досадашњег и новог управника, проте Стевана Тумбаса и Стевана Давидовића. У недељно јутро свету Литургију је служио владика Максим.

-Живот Светог Саве био је испуњен парадоксима. Што је више узмицао слави, љубав Божја, парадоксална и паралогична, плела му је раскошнији и мириснији венац. Побегавши од царске порфире у монашку ризу, уместо да издаје врховна наређења, походио је босоног врлети и пештере светогорске не би ли од убогих стараца испросио по коју блиставу реч. Уместо да се кује новац са његовим ликом, он је у своме срцу спечатио лик Христов. Уместо трошне круне земаљскога цара, Цар царева положио је на његову кротку, погнуту главу Своју круну непролазну. Но он ни њу, не дочекавши своју земну кончину, није хтео само за себе, већ је и њу уступио оном којег је сматрао бољим и достојнијим од себе. Тако је и делом потврдио свој уобичајени потпис, Сава, најгори међу грешнима, и тиме заиста пред Богом постао најбољи и највећи међу праведнима, беседио је владика Максим, који је затим посетио и парохију у Карсон Ситију, Невада.

Извор: Епархија западноамеричка

Најновије вести

Повезане вести