Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке

Published On: 01/01/2022

У освит радосних и благих дана Христовог рођења, ми архипастири, свештенство, монаштво и вјерујући народ Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке СПЦ спремамо се да празнујемо овај догађај са пуно вјере, љубави, наде и међусобног праштања. То радимо следујући Богу и прецима и древном црквеном предању. Жеља нам је да предстојећи празник Рождества Христовог проведемо у што већем јединству са Богом, али и једни са другима.

Свјесни смо да нам овај Божић, као и онај прошле године, долази у данима великих искушења које је Господ попустио на читав свијет, и које односи животе наших најближих – свакодневно. Скоро ће двије године како је вирус КОВИД-а 19 присутан на овим нашим просторима и уноси болест, смутњу и страх међу људе. Од почетка ове невоље наша Црква се бори против ширења страха, а моли се Богу и настоји да допринесе својим трудом, да се епидемија заустави и савлада. У том смислу настојимо да подржимо и спроведемо све оне здравствене мјере које не задиру у елементарна људска права и вјерске слободе људи.

Наш народ је одувјек знао да се молитва не прекида ни у најтежим животним тренуцима, нити се престаје са празновањем благословених празника и онда када људе освоји највеће земаљска туга. Баш тада треба умножити и појачати молитве како за покој душа тако и за здравље и благослов свих.

С тим у вези обавјештавамо све православне вјернике и свеукупну јавност, да Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка, као и прошле године, неће организовати уобичајене културно-духовне програме који прате налагање бадњака. Послије Свете Литургије на Бадње јутро, свештенство ће благословити бадњаке, а сви вјернице ће у току цијелог Бадњег дана моћи да дођу до својих парохијских цркава и приложе свој бадњак, да запале свијећу и помоле се Богомладенцу Христу за здравље и напредак своје породице и својих ближњих.

Како ништа не бива без Божијег допуштења, тако и ово искушење које је Бог попустио на цио људски род, можемо да искористимо да се подсјетимо како су ови благи дани били прилика да сва породица буде на окупу, сабрани око огњишта, уз старе обичаје, трудећи се да сваки наш дом и свака породица личи на Витлејемску пећину, а тиме и на Свету породицу у којој се родио Богомладенац Христос.

Имајући у виду сложену епидемиолошку ситуацију и одговорност, како пред Богом тако и пред људима, у божићне празничне дане биће служено и по неколико Литургија у свим парохијским и манастирским храмовима, гдје то дозвољавају црквена правила. Ово чинимо како би се избјегле уобичајено велике гужве на Божићним Литургијама, а у исто вријеме свима  који су се спремали постом и молитвом омогућили да приступе светим тајнама Христовим.

Нека се Христос Богомладенац, Његова правда, истина и љубав, зацари у срцима вјерних уз молитвене жеље за брзо оздрављење оних који страдају од поменутог вируса и свих других болести, као и за укријепљење: љекара и медицинског особља који се уз надчовјечанске напоре боре за живот сваког обољелог.

Нека је слава на висини Богу, а на земљи мир, међу људима добра воља. Христос се роди! Ваистину се роди!

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести