Сарадничка настава три школе из два града

Published On: March 1, 2022Views: 19

На Генералној скупштини Уједињених нација 1999. године Унеско је прогласио 21. фебруар за Дан матерњег језика како би се указало на значај поштовања основног људског права које нам обезбеђује да можемо у свим приликама да се користимо својим матерњим језиком, а тиме и да негујемо језичку културу заједнице којој припадамо.

На позив професора енглеског језика Сање Симић де Граф, две основне школе из Лознице ОШ Јован Цвијић из ОШ Вук Караџић и Митровачка гимназија учествовале су заједно у обележавању тог значајног датума. У реализацији су учествовали професори Митровачке гимназије, вероучитељ Стефан Недић, професори српског језика  Наташа Недимовић, Катица Бабић и Сандра Петровић, вероучитељ Предраг Митровић и професори српског језика Драгана Глишић из ОШ Јован Цвијић, професори српског Жељка Марковић и Слађана Осатовић, професор италијанског језика Мирјана Марковић, професор разредне наставе Миланка Васиљевић, вероучитељица Драгана Деспотовић и професор енглеског Сања Симић де Граф.

Поред разноврсних активности од предавања о значају матерњег језика, дечјих радова, одржан је квиз о Вуку Караџићу на коме су проширена знања о матерњем језику и уједно дата подршка осмацима за пријемни испит из српског језика. Квиз и осмосмерку је осмислила Сања Симић де Граф употребом веб алата (квиз – https://wordwall.net/sr/resource/24024947 и осмосмерка – https://wordwall.net/sr/resource/24025520).

У Митровачкој гимназији у Сремској Митровици ове године је обележен Међународни дан матерњег језика активностима које су реализовали професори српског језика и књижевности и верске наставе. Првог дана, 21. фебруара, мр Наташа Недимовић се директно укључила у јутарњи програм Телевизије Курир где је било речи о очувању српског језика и ћирилице код младих. Другог дана, профеори Катица Бабић и Сандра Петровић реализовале су интердисциплинарни час у корелацији са верском наставом и катихетом Стефаном Недићем. Презентацију коју је припремила проф. Сања Симић де Граф, ученици одељења III-Б III-3 билингвалног и друштвено- језичког смера прихватили су свесрдно, уважавајући чињеницу да у том пројекту учествује неколико њихових другара у држави.

У ОШ Јован Цвијић из Лознице сарадничка настава је реализована кроз угледне часове српског језика и православног катихизиса, као и пуштањем химне матерњег језика и презентације коју је приредила наставница српског језика Јелена Вуликић. Часови су реализовани у свим одељењима петих, шестих, седмих и осмих разреда, док су угледни часови којима је присуствовала директор школе Цветана Срећковић и психолог Ђурђина Симић реализовани у петим и седмим разредима. Сваки час је почињао молитвом „Оче наш“, при чему је остављен избор ученицима да ли хоће да учествују у молитви, а после тога би наставница српског језика и књижевности Драгана Глишић дала уводну реч о значају српског језика са посебним освртом на Свету браћу Ђирила и Методија, њихову мисију описмењавања народа. Вероучитељ Предраг Митровић је говорио о њиховој духовној мисији и ширењу хришћанства међу словенским народима. Истакнут је значај Светог Саве као првог српског књижевника и Јефимије, прве песникиње српске, као и значај српских манастира у средњем веку, где су се чувале културне тековине једног војно поробљеног народа, а духовно и те како живог и у то доба. Деци је кроз корелацију предмета матерњег језика и православног катихизиса представљено колико је кроз векове била јака спона језика и религије. 

На главном делу часа користиле су се и осмосмерке и квиз са питањима које је осмислила наставница енглеског језика Сања Симић де Граф,уз које су деца на њима занимљив начин лакше памтила важне одреднице и играјући се са уживањем учествовала у реализацији часа. Како се школа налази у Лозници, близу родног места Вука Караџића, дужност и обавеза наставника и ученика била је да се подсете на рад Вука Караџића. По завршетку квиза деци су подељени линкови за осмосмерке, а задатак је био да у најкраћем временском интервалу пронађу предвиђене одреднице. На крају часа је истакнуто да неговање културе свог народа није препрека да се цене други језици и културе у разноликој културној и језичкој башти света и истакнута Вукова пословица: „Брат је мио ма које вјере био”.

У ОШ Вук Караџић Дан матерњег језика је обележен кроз различита предавања о значају матерњег језика. Ученици су кроз радионичарску наставу изложили своје идеје како заштити матерњи језик. Осмаци су имали угледни час у виду ваннаставних активности и часова одељењског старешине учествујући у квизу о Вуку и то у одељењу 8-1 са наставницама Сањом Симић де Граф, Мирјаном Марковић и Драганом Деспотовић, у одељењу 8-2 на ЧОС-у са наставницама Жељком Марковић и у одељењу 8-3 ИО Зајача са наставницом Слађаном Осатовић. Осмосмерку о Вуку радила је учитељица Миланка Васиљевић са својим комбинованим одељењем првака и трећака. Угледним часовима присуствовала је директорка школе Анета Ракић.

Кроз векове су многи учени људи указивали на значај чувања свог језика, један од њих је и Вук Караџић: „Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо га, умножавамо и украшавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада“. Нобеловац Иво Андрић о језику је рекао: „Језик је жива снага са којом је везана не само култура, него и постојање једног народа“. За Исидору Секулић туђина је туђ језик: „А ако неки језик умре, умро је онда умро је онда доиста и народ.

Сања Симић де Граф

Најновије вести

Повезане вести