Сарадничка настава три школе из два града

Published On: 01/03/2022

На Генералној скупштини Уједињених нација 1999. године Унеско је прогласио 21. фебруар за Дан матерњег језика како би се указало на значај поштовања основног људског права које нам обезбеђује да можемо у свим приликама да се користимо својим матерњим језиком, а тиме и да негујемо језичку културу заједнице којој припадамо.

На позив професора енглеског језика Сање Симић де Граф, две основне школе из Лознице ОШ Јован Цвијић из ОШ Вук Караџић и Митровачка гимназија учествовале су заједно у обележавању тог значајног датума. У реализацији су учествовали професори Митровачке гимназије, вероучитељ Стефан Недић, професори српског језика  Наташа Недимовић, Катица Бабић и Сандра Петровић, вероучитељ Предраг Митровић и професори српског језика Драгана Глишић из ОШ Јован Цвијић, професори српског Жељка Марковић и Слађана Осатовић, професор италијанског језика Мирјана Марковић, професор разредне наставе Миланка Васиљевић, вероучитељица Драгана Деспотовић и професор енглеског Сања Симић де Граф.

Поред разноврсних активности од предавања о значају матерњег језика, дечјих радова, одржан је квиз о Вуку Караџићу на коме су проширена знања о матерњем језику и уједно дата подршка осмацима за пријемни испит из српског језика. Квиз и осмосмерку је осмислила Сања Симић де Граф употребом веб алата (квиз – https://wordwall.net/sr/resource/24024947 и осмосмерка – https://wordwall.net/sr/resource/24025520).

У Митровачкој гимназији у Сремској Митровици ове године је обележен Међународни дан матерњег језика активностима које су реализовали професори српског језика и књижевности и верске наставе. Првог дана, 21. фебруара, мр Наташа Недимовић се директно укључила у јутарњи програм Телевизије Курир где је било речи о очувању српског језика и ћирилице код младих. Другог дана, профеори Катица Бабић и Сандра Петровић реализовале су интердисциплинарни час у корелацији са верском наставом и катихетом Стефаном Недићем. Презентацију коју је припремила проф. Сања Симић де Граф, ученици одељења III-Б III-3 билингвалног и друштвено- језичког смера прихватили су свесрдно, уважавајући чињеницу да у том пројекту учествује неколико њихових другара у држави.

У ОШ Јован Цвијић из Лознице сарадничка настава је реализована кроз угледне часове српског језика и православног катихизиса, као и пуштањем химне матерњег језика и презентације коју је приредила наставница српског језика Јелена Вуликић. Часови су реализовани у свим одељењима петих, шестих, седмих и осмих разреда, док су угледни часови којима је присуствовала директор школе Цветана Срећковић и психолог Ђурђина Симић реализовани у петим и седмим разредима. Сваки час је почињао молитвом „Оче наш“, при чему је остављен избор ученицима да ли хоће да учествују у молитви, а после тога би наставница српског језика и књижевности Драгана Глишић дала уводну реч о значају српског језика са посебним освртом на Свету браћу Ђирила и Методија, њихову мисију описмењавања народа. Вероучитељ Предраг Митровић је говорио о њиховој духовној мисији и ширењу хришћанства међу словенским народима. Истакнут је значај Светог Саве као првог српског књижевника и Јефимије, прве песникиње српске, као и значај српских манастира у средњем веку, где су се чувале културне тековине једног војно поробљеног народа, а духовно и те како живог и у то доба. Деци је кроз корелацију предмета матерњег језика и православног катихизиса представљено колико је кроз векове била јака спона језика и религије. 

На главном делу часа користиле су се и осмосмерке и квиз са питањима које је осмислила наставница енглеског језика Сања Симић де Граф,уз које су деца на њима занимљив начин лакше памтила важне одреднице и играјући се са уживањем учествовала у реализацији часа. Како се школа налази у Лозници, близу родног места Вука Караџића, дужност и обавеза наставника и ученика била је да се подсете на рад Вука Караџића. По завршетку квиза деци су подељени линкови за осмосмерке, а задатак је био да у најкраћем временском интервалу пронађу предвиђене одреднице. На крају часа је истакнуто да неговање културе свог народа није препрека да се цене други језици и културе у разноликој културној и језичкој башти света и истакнута Вукова пословица: „Брат је мио ма које вјере био”.

У ОШ Вук Караџић Дан матерњег језика је обележен кроз различита предавања о значају матерњег језика. Ученици су кроз радионичарску наставу изложили своје идеје како заштити матерњи језик. Осмаци су имали угледни час у виду ваннаставних активности и часова одељењског старешине учествујући у квизу о Вуку и то у одељењу 8-1 са наставницама Сањом Симић де Граф, Мирјаном Марковић и Драганом Деспотовић, у одељењу 8-2 на ЧОС-у са наставницама Жељком Марковић и у одељењу 8-3 ИО Зајача са наставницом Слађаном Осатовић. Осмосмерку о Вуку радила је учитељица Миланка Васиљевић са својим комбинованим одељењем првака и трећака. Угледним часовима присуствовала је директорка школе Анета Ракић.

Кроз векове су многи учени људи указивали на значај чувања свог језика, један од њих је и Вук Караџић: „Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо га, умножавамо и украшавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада“. Нобеловац Иво Андрић о језику је рекао: „Језик је жива снага са којом је везана не само култура, него и постојање једног народа“. За Исидору Секулић туђина је туђ језик: „А ако неки језик умре, умро је онда умро је онда доиста и народ.

Сања Симић де Граф

Најновије вести

Повезане вести