Сарадничка настава у школама у Београду и Лозници

Published On: 09/11/2021

Просторна удаљеност између Београда и Лознице није била препрека да четворо наставника оствари сарадњу и осмисли час који ће бити занимљив, едукативан, на којем ће се спонтано смењивати већи број различитих активности и истовремено се показати како верска настава нимало не заостаје ни за једним другим предметом што се тиче савременог оквира, а да се тиме истакну сви циљеви и задаци, да се појача пажња ученика и да они кроз активно учешће и задовољство у настави стекну трајна знања.

Сања Симић де Граф, наставница енглеског језика у ОШ „Вук Караџић“ у Лозници, и Марија Тодоровић, вероучитељица у ОШ „Душко Радовић“ у Београду, аутори су пројекта посвећеног Светом апостолу Луки, а реализатори су и два вероучитеља, Предраг Митровић из ОШ „Јован Цвијић“ и Иван Негић из ОШ „Вук Караџић“ из Лознице.

Вероучитељица Марија Тодоровић је направила презентацију која је у корелацији са историјом и обилује занимљивостима из житија јеванђелисте Луке као и предању, локалитетима и врло интересантним историјским подацима, док је наставница Сања Симић де Граф урадила презентацију у корелацији са енглеским језиком, која обилује употребом веб-алата, укрштеница, осмосмерки, онлајн тестовима и квизовима, а на крају часа ученици су могли да препознају иконе кроз квиз осмишљен употребом веб-алата. Две презентације о Светом апостолу Луки које се међусобно допуњују обједињене су у једну.

-Циљ пројекта је био истицање хришћанских вредности, свете православне вере са очувањем традиције, јер неколико година уназад постаје све видљивије позивање деце да учествују у паганским, туђим празницима који немају никакву везу са поднебљим на коме ми живимо, нашом вером и обичајима. Читајући Јеванђеље по Луки (,,А Бог није Бог мртвих него живих; јер су њему сви живи“ Лк. 20, 38)) и слушајући поуку Његове Светости, нашег Патријарха, господина Порфирија („Не можеш бити светски, а да ниси свој, тек када си упознао себе и када си свој, када си једно у себи и са својим, када си једно са својим народом, стекао си инструмент којим ћеш упознати свет“) наша деца морају на првом месту упознати себе, оно што их окружује и упознати оно што је наше, да би могли да расту и напредују, истакли су аутори пројекта.

Свети апостол и јеванђелист Лука је на једном часу повезао четири наставника из два града који су обогатили своје искуство и успоставили одличну сарадњу. Обједињена презентација је објављена на ФБ групи „Верска настава – учење на даљину“ као пример добре праксе како би свим вероучитељима из целе Србије и Републике Српске била на корист. Презентацију можете погледати на линку:

http://online.anyflip.com/scxpd/gnkb/mobile/index.html?fbclid=IwAR0AoHO2qasP2Rhl3-zKOOHQdBXpJjg5h9fZ0s7qIGFNKQNTghuPon1nMtE

Марија Тодоровић, катихета  

Најновије вести

Повезане вести