Састанак Епископа будимског Лукијана и потпредседника Владе Мађарске Шемјена Жолта

Published On: 07/10/2021

Његово Преосвештенство Епископ будимски г. Лукијан састао се 6. октобра 2021. године у резиденцији Владе Мађарске у Кармелићанском манастиру са замеником премијера и потпредседником Владе Мађарске г. Шемјеном Жолтом.

Састанку су присуствовали и архијерејски заменик протојереј-ставрофор Војислав Галић, српски посланик у Парламенту Мађарске г. Љубомир Алексов, архијерејски намесник будимски протојереј Зоран Остојић и секретар Епархије јеромонах Варнава Кнежевић.

Том приликом заменик премијера г. Шемјен је информисао Преосвештеног Владику о својој посети Србији протекле недеље, о сусрету са Патријархом српским г. Порфиријем и истакао да је мађарској Влади значајна подршка Србије и Српске Православне Цркве исто колико је значајна подршка Мађарске Србији у различитим областима.

Такође, вицепремијер Шемјен је захвалио Његовом Преосвештенству на преданом служењу Светој Цркви и промовисању хришћанских вредности и културе у Мађарској. Заменик премијера је епископу Лукијану честитао и 40. годишњицу рукоположења у свештенички чин, коју је Владика недавно обележио.

Владика Лукијан је захвалио мађарској Влади за бригу о националним мањинама а посебно о православним Србима и Будимској епархији. -Мањине, како српска у Мађарској тако и мађарска у Србији јесу мостови чији суштински задатак јесте у повезивању и зближавању наша два народа који су за пример свима у окружењу. Мађарска Влада премијера Орбана спроводи активну политику промоције и очувања истинских хришћанских вредности и у том смислу има пуну подршку Српске Православне Цркве, поручио је владика Лукијан.

Преосвештени Владика и висепремијер Шемјен су се сложили да је потребно још интензивније радити на изградњи мостова који повезују Мађарску и Србију на добро два народа. Потпредседник Владе је приредио свечани ручак у част Његовог Преосвештенства у резиденцији Владе.

Извор: Епархија будимска

Најновије вести

Повезане вести