Сахрањена мати Јакова, игуманија манастира Светог Јована Владимира у Курилу

Published On: 26/08/2021

Крај конака манастира Светог Јована Владимира у зетском селу Курило 24. августа 2021. године су сахрањени земни остаци мати Јакове, игуманије те свете обитељи, која је уснула у Господу 23. августа, на празник Светог мученика и архиђакона Лаврентија. Свету заупокојену Литургију и опело служили су протосинђел Јустин (Мреновић) и јереј Блажо Петровић, парох зетски.

-Као што сви ми пролазимо у овоме животу искушења, надајући се да ћемо се обрести у Царству небеском са Христом Господом, тако је и матушка Јакова кроз овај трновити живот ишла достојанствено, пручио је јереј Блажо Петровић који је говорећи о животу тог духовног чеда Преподобног Јустина Ћелијског подсетио да је она своје дане од младости, 60-их година прошлог века, проводила у далеком Паризу уз скуте будућег митрополита, тадашњег професора на факултету, јеромонаха Амфилохија:

-Касније 1976. године долази да живи поред аве Јустина Ћелијскога са својим сестрама, а потом прелази у Ћириловац код оца Јоила, да би 9. јула 2017. године била постављена за игуманију манастира Светог Јована Владимира у Курилу. Мати Јакова је водила и предводила брод спасења зетске цркве. Драга матушка, била си више од монахиње, за мене и за многе од нас овдје присутних мајка у правом смислу те ријечи. Ко је једном дошао крај твога скута са било којим проблемом, осјетио је утјеху, мајчинску љубав и доброту. На многим мјестима гдје се човјек обрете некада буде дочекан са мало више љубави, али код тебе је свако дочекан онако као што нас учи Спаситељ наш Христос.

-Код тебе сам почео и започео вјеронауку у мојој парохији, крај тебе сам узрастао, слушајући предивне поуке и прича о Светом ави Јустину Ћелијском Чудотворцу, ономе ави који је свједочио у заточеништву Бога живога, кога си ти свима нама свједочила свакога дана. Твој загрљај је био препун топлоте, човјечности, и зато ћу те данас пред овим скупом из свега срца назвати апостолом зетским новим. Показаће вријеме, и показаће свима нама Господ, ко си и шта си била. У свим нашим срцима ти ћеш увијек бити једна дивна брижна мајка коју бих желио свима, и пожелио да макар једном осјете у животу крај себе. Ево данас те, матушка, испраћамо на вјечан починак и сви вјерујемо, и знамо, да ће те наш митрополит Амфилохије са својим духовним оцем Светим авом дочекати и пренијети као миомирисну жртву Господу у вјечном животу. Моли се за све нас, матушка Јакова, да када дође час наше кончине да нас сретнеш са Светим авом и Светим Јованом Владимиром, којем си служила све ове године, да би се сви заједно обрели у Царству небеском. Нека ти је вјечна слава и починак у Царству Христовоме, казао је у свом опроштајном слову јереј Блажо Петровић, парох зетски.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести