Сведочанство обнове нерукотвореног храма

Published On: 03/01/2022

У Недељу светих отаца, поводом 800 година од свог утемељења, Епархија захумско-херцеговачка је представила је свој најновији Шематизам пред свештенством, монаштвом и епархиотима и њиховим гостима у Културном центру у Требињу.

Промоција је отпочела приказивањем кратког промотивног филма. У име издавача обратио се Преосвећени Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије, упућујући речи поздрава и захвалности. Обратио се потом и директор Републичког секретаријата за вере Владе Републике Српске г. Драган Давидовић, који је свесрдно подржао пројекат издавања монографије

Главни уредник Шематизма Епархије захумско-херцеговачке протопрезвитер-ставрофор Радивоје Круљ најавио је и представио своје саговорнике, који су и најнепосредније представили први том и најавили наредна издања планиране петотомне Монографије Епархије захумско-херцеговачке.

Међу говoрницима том приликом, поред рецензената: др Милоша Ивановића, др Драге Мастиловића и др Милана Гулића, нашли су се и др Недељко Радосављевић али и протагониста читаве идеје објављивања монографије и Шематизма у њој, доскорашњи Епископ захумско-херцеговачки, а сада Епископ диселдорфски и немачки г. Григорије.

Сви промотери тог капиталног дела сложили су се у оцени да је новообјављени Шематизам Епархије захумско-херцеговачке својеврсно сведочанство о прошлости, преглед садашњости и подстрек за будућност, који, између осталог, пописујући рукотворене цркве, црквине и црквишта, представља најбоље сведочанство обнове оног јединог истинитог нерукотвореног храма.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести

Повезане вести