Света Литургија и помен владики Милутину

Published On: 21/01/2021

Сабор Светог Јована Крститеља, крсна слава блажене успомене Епископа ваљевског Милутина, у капели посвећеној том празнику Епархијског дома у Ваљеву, први пут је прослављена без домаћина.

Светом Литургијом је началствовао умировљени парох ваљевски протојереј-ставрофор Михаило Павловић, уз саслуживање умировљеног проте Живојина Петровића, ђакона Момчила Димиријевића и Александра Панића и чтеца при дворској капели Жељка Ђорђевића, вишегодишњег блиског сарадника владике Милутина.

-Први пут одслужисмо Литургију без нашег духовног оца владике Милутина. Али, надамо се да он данас служи на још лепшем и бољем месту – у „небеској Србији“, заједно са Светим Николајем Лелићким и авом Јустином Ћелијским, које је он много ценио и волео, са нашим блаженопочившим патријархом Иринејем и митрополитом Амфилохијем. Да се радује и да нас гледа данас овде. Верујем да се моли за нас, да клечи пред престолом Божјим, да нам буде боље, јер живимо у тешким околностима. И биће нам боље, рекао је прота Михаило Павловић, честитајући славу капеле свима који су се тог јутра у њој молитвено сабрали.

Славски колач је благосиљао архијерејски заменик Епископа ваљевског протонамесник Филип Јаковљевић, који је потом са браћом свештенослужитељима одслужио молитвени помен владики Милутину.

Током четрнаест година управљања Ваљевском епархијом, блажене успомене владика Милутин у радости и авраамовском гостољубљу је дочекивао је Епархијском дому своју духовну децу, бројне сараднике и пријатеље. Његовом позиву на прославу крсне славе одазивали су се људи са свих страна, почаствовани да са њим принесу молитве Светом Јовану Крститељу, чије је прослављање отпочео доласком на свет у благочестивој породици Кнежевић у Мијачима код Ваљева, а наставио где год га је служење Богу водило. Уверени да нас његове снажне молитве и данас штите на нашем хришћанском путу, са сетом, али више чашћу и љубављу, данас чувамо успомену на њега, благословени што смо га за духовног оца имали, поручили су сабрани у капели Светог Јована Крститеља у Епархијском дому у Ваљеву.

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести

Повезане вести