Света Литургија на Илином брду у Црмници

Published On: 03/08/2021

У цркви Светог Илије на Илином брду у Црмници 2. августа 2021. године служена је света Литургија којом је началствовао презвитер Блажо Петровић, парох треће зетске парохије. Саслуживао је свештеник Крсто Пламенац, парох црмнички. За певницом су појала деца са веронауке Свете Нине Грузијске из Зете.

-На граду Бару је велики благослов, јер се може рећи да је поред Светог Јована Владимира и Свети Илија заштитник града, јер су се данас узносиле молитве Светом Пророку са три мјеста која су му посвјећена, а која окружују Бар: у Мркојевићима, на Волујици и на Илином брду у Црмници, беседио је свештеник.

До цркве Светог Илије није лако доћи. Једним делом је макадам а другим се иде пешке кроз шуму. Мештани имају намеру да пробију пут до цркве. Један део пута је пробијен, али због недостатка финансијских средства радови су обустављени. По казивању мештана, црква је саграђена за 48 сати. Петар II Петровић Његош је, да би сачувао територију Црне Горе од Аустро-Угарске, подигао на овом месту цркву, која је и била “медник” тада успостављене границе са Аустро-Угарском. Трудом мештана, црква је обновљена 1996. године.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести